Tuesday, September 29, 2009

Simpanan Masa Depan

Bila raye biase la kan dpt duit raye..zaman mama dpt duit raye dah berlalu, skang zaman anak dia plak kutip duit raye..weeee

Smlm dah simpankan duit raye Adam yang berjumlah RMXXX dlm SSPN dia. Takut la nak simpan cash byk2 lam rumah..kan bahaye tuh!



*****

Settle, g Alamanda nak mkn..weee..dah lame xmkn Kenny Rogers Roaster..


mama punye..
Black Pepper Quater Roaster + 3 side dishes (Coleslaw, Fresh Fruit Salad, Macaroni & Cheese)

Adam tukang abiskan macarony & cheese mama.suke sgt dia mkn


abah punye..
Tangy Chicken Spaghetti (Hint of spiciness)



Vanilla muffins



Hot Chocolicious Milk (tuk mama)
Hot Caramel Milk (tuk abah)


Suke Adam dpt belon


Sedapnye macaronni & cheese






Sambil tgu order posing dulu la..


Suke suki perut dah kenyang..

Monday, September 28, 2009

Kompilasi Raye Sakan

Mase raye kt Gombak..xbyk gambar la plak..so sory yer..xde yg mahu ditepek..

Kisah di sane..Adam beraye di umah adik beradik nenek kat Sg Buloh..pastu rashing balik kg mama bile dgr toknek masuk spital. Otw balik tu tayar pancit..dah dekat2 ngan area Bdr Bkt Mahkota..abah susah payah tukar tayar kat sane..pastu masuk tol Nilai carik kedai tayar.

Sib baik dlm kol 7 pm masih ade kedai tayar yg bukak..so tukar tayar baru 2 bijik plak tuh!

Selesai..perjalanan di sambung menuju Kg Semerbok. Dlm kol 9pm sampai sane..


Esoknye..beraya umah toklong kat Tampin..








Mlm beraya umah wan Gayah..dgn hanye berjalan kaki..hihihiAdam sgt hebat kan?

Cerita 4 Syawal Pulak

Adam dah puas beraya di JB..mahu balik KL beraya umah nenek di Gombak.


Noyang Adam sedang tacing..wuuu..sedey cicit dia nak balik dah


Dalam kete Adam dok blkg ngan mama..xpakai carseat pun..hihihi


Dah boring main ngan Shaun plak


Sempat amik gmbr Hang Tuah kat restoren jejantas Ayer Keroh Melaka



Kat storen jejantas tu mkn mlm then teruskan perjalanan ke Sepang..Dlm 9pm sampai sana..Alhamdulillah

3 Syawal 1430H

Edisi tertunda beberapa hari yg lepas..nak gak tepek gambar..hihihi


muke baru bgn tido..8.30am


dah siap..yeyyy




dlm kete...vvrrroooommmm

plan nak g umah ustaz Misbah kat Wadi Hassan tapi dia takde kat umah..so melencong ke Danga City Mall..ronda2 dlm metrojaya

*****

Sebelah mlmnye..ke umah uncle yo..


anak dia..Naufal yg suke membuli Adam


Naqwah yg asik nak amik gambar..siap jer posing


anak2 uncle yo + Adam


dari kiri Najwa, Nadhirah, Naufal, Nabihah, Naqwah

Mkn mi hailam..nyum nyum..dah kenyang balik la tido...ZzzzzZZzz

Sunday, September 27, 2009

Toknek..Adam Sayang Toknek

Sebelum balik Sepang td, singgah spital KPJ Seremban..toknek Adam warded sbb kene stroke.

Kesian tgk toknek..kesian sgt2lah dgn keadaan dia yg mcm tu..dia boleh duduk bersandar..xsandar pun buleh..tp dia xleh kontrol mulut dia..air liur meleleh aje..ckp pun xjelas.. kite kene dgr betul ape yg dia nak ckpkan.

Toknek ckp kat Adam, "wok..toknek sakit..toknek sakit.." ish..gase nak nangeh la plak ni haa..!!

Adam salam toknek..toknek cium dia tadi..dia pesan doakan dia cepat2 sembuh..


Atok..cepat sembuh yer..buleh balik umah..

Monday, September 21, 2009

2 Syawal

Hari ni Adam g Skudai umah maksu tokdedi..Adam xtau nak panggil dia ape..mebe nyangsu? hihihi

Owh..gamai sungguh apak2 & makcik2 Adam yg ade kat sane..pening kepale mama nengok dorg behave!


Sampai2 terus mkn






Adam mahu join apak2 main..

Selesai utk sesi petang. Mlm xtau lagi kuar ker x.


*****

Pastu singgah Danga Bay jalan2. Adam beli mainan lori ngan set main doktor2. Kengkunun abah nak suh Adam jadi Dr cam Dr pakngah..hihi

Sebelum balik saje mama ajak abah singgah tugu peringatan tragedi Tanjung Kupang. Ni masuk gak salah satu sejarah penerbangan negara kita. Ermmm..mebe kalu nak tau more info bole tanye former pilot..ehhh...apakah?hihi






*****

Tragedi kapal terbang terhempas di Tanjung Kupang, Gelang Patah, Johor
pada 4 Disember 1977


7.21 pm pesawat boeing MH 653 berlepas dr Pulau Pinang menuju ke kl
7.46 pm berada di ruang angkasa batu arang setinggi 4000 kaki
7.47 pm pemandu kapalterbang melaporkan kepada pusat pengawalan penerbangan udara '653 going around' dan pusat menjawab '653 is cleared to land, surface wind calm'
pemandu kemudian melaporkan sekali lagi kpd pusat kawalan dgn berkata 'overshooting'. sebuah kapalterbang yg menunda mh 653 bertanya 'whats your problem' dan dijawab 'we have an emergency on board'
750 pesawat mh 654 memberitahu 'maintaining 3000 coming over kl (beacon) in two minutes, hijacker on board' pusat menjawab 'cleared to land on runaway 33 with no delay' tetapi dijawab kembali 'we are now proceeding to singapore' dan understand message receive'. pusat menjawab 'message received, understood'
8.05 pusat mengarah kan pesawat 653 contact kawalan trafic singapore dengan radio frequency singapore,
pusat kawalan dikl bagitau pusat pengawalan singapore mengenai perkembangan mh 653 dan mereka membenarkan pesawat tersebut terbang setinggi 21000 kaki
8.12 pusat kawalan singapore membenarkan 653 turun ke paras 7000 kaki

kemudian perhubungan pusat kawalan singapore terputus hubungan ngan pesawat 653

8.30 pm mengikut laporan polis kapalterbang tersebut berada di ruang udara tanjung kupang

seorang mata-mata dan orang ramai yg berada di kawasan tersebut melaporkan kapalterbang itu kelihatan terbakar lalu menjunam tetapi naik semula.. dan di saat itu kapalterbang itu meletup

selepas ia meletup di udara kapalterbang itu terhempas ke tanah dan meletup sekali lagi.

jumlah korban 100 org, 93 penumpang, 7 org anak kapal antaranya
pilot kapten G.K ganjoor
pembantu pilot kamarulzaman jalil
pramugara-karim tahir, onn jaafar
pramugari- sharifah sidah syed mohamad, azian borhanuddin

antara penumpang yg terkorban
menteri pertanian, datuk sri haji ali bin haji ahmad, lahir di pontian pada 29 jun 1930
ketua pengarah jabatan kerjaraya, tan sri mahfuz khalid,
pengarah kerjaraya bahagian tentera, datuk haji khalid mohamad
timbalan ketua pengarah jabatan perikanan, encik abu bakar othman merican
setiausaha politik datuk sri haji ali, encik hood fadzil
duta cuba ke malaysia mario garcia inchaustegui dan isterinya

antara teori rampasan kapalterbang
1. dirampas oleh ahli tentera merah jepun (dinafikan oleh menteri dalam negeri, tan sri ghazali shafie)
2. dirampas militan vietnam - singapore telah menahan 3 org militan vietnam berikutan rampasan kapalterbang DC 3 Air vietnam sebelum kejadian rampasan. perampas mungkin bertujuan ingin membebaskan kawan diorang
3. dirampas oleh penetang kerajaan cuba..

walau bagaimanapun ia tidak dapat dipastikan..

kapalterbang itu terhempas di kawasan paya.. ia terhempas berdekatan dengan sebuah rumah yang sedang/baru mengadakan kenduri kawin..
cebisan cebisan mayat bertaburan di dalam paya dan ade yang tersangkut di pokok.
cebisan mayat tersebut dikumpulkan di dalam plastik dan dikebumikan di perkuburan khas jalan kebun teh johor bahru, kawasan ini diberikan oleh kerajaan negeri johor.
upacara pengkebumian dibuat mengikut adat dan ajaran agama islam, kristian, budha dan hindu, ia dilakukan pada pagi jumaat 9 disember.
kelemahan ketika itu
penumpang tidak diperiksa dengan teliti, barang tidak diperiksa dengan teliti.
di tempat kejadian telah ditemui beberapa pucuk pistol dipercayai milik penumpang

sumber- mastika jamuari 1978

kalu nak lagi google aje la..hihihi


Sunday, September 20, 2009

Hijau Daun Lemang

Ini adalah tema famili Adam thn nie.

Adam beraya di umah noyang..sonok dia dpt wet raye byk2.. Ermmm..malas la nak ulas byk2..kite layan gambar aje la yer..












Belakang dari kiri: najwa, nadhirah, nabihah
Depan dari kiri : nabil, noyang, abah adam, daniel


*****

Untuk pakngah, slmt berpuase..hihihi

Yang lain2..slmt ari raye..

Tgu Adam balik nak collect wet gaye..

Friday, September 18, 2009

Salam Aidilfitri

Memblogging sambil berbuka puase di dalam bilik. Bukannye ape..td Adam tido tp sampai dah berbuka pun dia still lelap..so mama tak berani nak tinggalkan dia sorang dlm bilik..Bilik kat tingkat 1..takutla sbb sampai2 aje tadi Adam main turun naik tangge.. Lagipun wifi jiran yg digunekan tanpe kebenaran nie harusla dimanfaatkan dgn sebaik2nye..ehehehe

Adam akan beraye kat sini dulu..mebe ari raye ke3 akan ke Gombak plak then ari jumaat raye umah nenda plak. Sebab nenda nak g Terengganu..aduyai..Nnt balik copek2 taw..jgn poi lelamo..

Esok pose terakhir..so Adam, mama & abah ucapkan selamat hari raye aidilfitri..maaf zahir batin. Jgn lupe bawak kete hati2..jgn sampai kene saman..hahaha

Thursday, September 17, 2009

Persiapan Raye Tak Siap Siap

Owhh..dekat nak raye dah..utk Adam tinggal kasut jer nak beli..untuk abah pun tinggal kasut..mama? Byk xsettle lagi..bj kurung lagi 1psg, kasut pun xde..tudung xde..wuuuu..kesian kan?

Thn ni tema family Adam is ijau taik lembu..hahaha..tetibe jer kaler ni plak yg dipilih..pdhal mama nak maroon or oren..Tak sabar rase nak tengok Adam pakai bj melayu..baju melayu jer la..sampin..songkok xpayah lah..Adam bukan nak pakai. Mebe tahun depan dia leh pakai lengkap.

Esok pas subuh (or pas mama harvest sunflowers kat farmville) kami akan bertolak balik ke JB. Thn ni turn abah..sbb thn lepas turn mama. Raye ke3 kami akan balik kg mama plak..nak beraye ngan nenda n tok dedi plak..

Pastu akan ke gombak umah nenek..tp xsure nak g hari ape sbb abah xckp ape2 lagi..so kene tunggu lah..

Ok yer...dikesempatan ni Adam, mama & abah ucapkan selamat hari raya aidilfitri yg mulia tuk semua pembace & followers blog Adam, family mama & abah, sedare2, rakan2 dan sumer2 la..maaf zahir batin.. Tuk Dr pakngah..jgn nanges2 yer..raye aji nnt kite raye sesame..lagi 50 hari nak balik kan?

Wednesday, September 16, 2009

Bersoping Tak Hengat








Semalam kan Adam g Midvalley..sbb ade client abah nak jumpe kat sane..bajet mama pas jumpe client leh g soping..

Uhhh..keciwa..pas jumpe client kat sane ade lak 1 lagi client abah jumpe..tapi sib baek dah settle tuh abah bwk gak g midvalley..kikiki

Carikan baju raye utk Adam..xbyk mane pun beli..dlm 4helai jer baju..sumernye bertemakan belang2 (a.k.a bolang boling..haha) suar xyah beli sbb dah beli minggu lepas. Pasni kene carikan baju melayu & kasut..almaklum lah..org dah pandai jalan.. Mane gambar baju2 Adam? Tak payah la yer..nnt raye baru leh nengok..kikiki (mcm la lawa sgt bj Adam)

Pastu terus ke Gombak..sbb dah janji ngan nenek nak buke sane..sowi yer nenek..Adam sampai lambat..tersekat kat tgh jalan..jammed!

Balik dari sane..abah ajak g sogo plak..nak suping baju raye abah..Fuhh..gamai ya amat owg kat sogo nie..sumer sibuk2 buat persiapan akhir nak gaye..Sumer org tersgtlah eksaited bersuping sampai luper nak balik..termasuklah mama & abah Adam..yg membantu staf2 sogo tutup pintu..wakakaka

Sampai umah dekat kol 1am! Adam mmg flat lah..penat dihangkut berjalan2..mama ngan abah plak sampai tak sedar bgn sahur..sowi yer abah.. :(

Monday, September 14, 2009

Sampul Duit Raye Adam..Nak Raye Dah..!!

Merujuk kepada entry sebelumnye..ekekekeke..ini la outputnye..

Tarrrrraaa..!!!!!

Sampul wet gaye yg bakal abah & mama gune thn nie..spesel kan????



Barang siapa yg dapat wet gune sampul ni harus la difremkan sampul nie taw!!!
(Amaran keras yer)


*****

Yang ini tuk ibu riff..tomel jer riff ngan mate bulatnye..

Mesti ibu riff xsabar2 kan? Lagi 2-3 hari bakal dipos ok..

Thn depan oder lagi ek..


 

Muhammad Adam Afnan Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template