Tuesday, June 30, 2009

Umo Makin Bertambah

Hanya beberapa hari lagi umo Adam 14months. Masih lum ade tande2 nak jalan. Takpe Adam..take your sweet time ok dear.. Nenda pun ckp..adik bradik mama sumer jln 14 months tp Dr pakngah aje 15months..tapi terus laju..huhu..mungkinkah Adam ikut jejak Dr. Pakngah?

Ape ek kepandaian Adam skang? Adam dah pandai masukkan straw dlm lubang yg kecik kat kotak air tu..terer kan? Bkn senang tau baby umo cam Adam nak masukkan straw lam lubang..kene ade koordinasi antara mate & tangan.

Minggu depan ade appointment kat klinik. Mesti berat Adam tak bape memberangsangkan..dah la demam dkt seminggu..pastu skang dah pandai buat2 taknak mkn nasik. Yang dia suke mkn ayam & kentang. Ala2 org futeh hokkay..

Friday, June 26, 2009

Beli Beli Beli Baju Bajan

Smlm pembukaan My Dear Warehouse Sale kat Puchong. Macam biase..mama pegi la ajak abah. Nak cari satu aje barang; potty train. Tapi setelah dibelek2 takde yang berkenan di hati. Gi kat bahagian depan ade baju macam2 brand..yg paling mama kenal Pooh Classic la..yang lain xpenah dgr pon.

Cantik2 jugak baju kat situ..nak pilih pun senang sbb masih berlipat & orang tak ramai. Aman damai aje mama pilih baju. So dapat la baju tido Adam 3 helai, baju pakai siang2 3 helai, suar 1 & overall 1. So buleh la pakai bulan depan..nak berkampung kat Tampin umah toklong..uhukkkk!!!

*****

Malam tadi 1st time mama buat cheese cake. Hasilnye sgt mabeles..sedap siot..siyes..sgt sedap. Gemuk la camni asik mkn kek aje..hehe

*****

Hari ni maikel jeksen dah mati. Ade yang kate dia ni dah anut agama Islam..wallahualam..

Wednesday, June 24, 2009

Meet Adam 's Bestfriend Ever



Ni sumer gambar lame sebenarnya. Pasal nak citer beshfren Adam yang diberi nama Shaun da Sheep.

Shaun ni datangnye dari jauh..New Zealand. Dr. Pak Ngah yang kasi. Tq yer pakngah..

Sejak Adam demam aritu..asal nak nenen dia mesti carik Shaun dia. Sambil nenen dia usap2 badan Shaun..korek2 tinger..pegang tanduk Shaun yang bergulung tu. Bile tido pon dia akan peluk Shaun. Comel aje dia berdua..hehe Makyang ckp Shaun & Adam ade iras2. Ade ker?

Shaun ni ade bunyi..kalu tekan perut dia mengembek la dia 4 kali.

Gambar kat bawah ni amik dari website yang ade tag kat Shaun. Hurmm..pakngah..mama Adam wonder la pakngah li yang besar ko yang kocik?hehe Kalu la buleh borong kambing ni buleh jual kan kat butik mama nie..hehe (berangan)

Gambar [link]

Alhamdulillah

Assalamualaikum sumer..Moga hari nie memberikan rezeki yang lebih buat kite semua..amiiiiin.

Alhamdulillah..Adam dah recover dari demam sepenuhnya. Dalam 2-3 ari lepas demam nie mcm susah nak kuar dari badan Adam. Siang ok aje..tapi bile tiba malam mula panas balik. But semalam, 1 hari mama dah xkasi Adam ubat..tapi badan Adam dah xpanas lagi.

Hopefully lepas ni Adam akan mula mkn balik. Sejak demam mmg Adam tak mkn sgt..sikit sgt mknn pejal yang masuk lam perut dia. Mama tgk pun nmpk badan Adam mcm susut sket. Mkn yer sayang..kang ade lagi molot2 yg xbape nak ade insuran kate mama tak kasi Adam mkn.

*****

Esok setat Mydear Warehouse Sale. Terujanya mama..(bab2 warehouse sale..hehe). Tak carik byk benda..potty train. & kalu ade duet lebe leh carikan hadiah untuk kak Qish & Irfan. Birthday dorg adik beradik bulan Ogos.

Monday, June 22, 2009

Award Dari Ms IU :)






Tq cikgu..

Award ni dari x-skulmate mama..Ayu name dia..

******
Rules:
- Include the award in your blog or post
- Nominate as many blogs which you like
- Be sure to link the nominees within your post
- Let them know that they receive this award by commenting on their blog
- Share the love and link to this post to the person whom you receive your award
*****

pass to :


ida

klong ina

emi

rifqy

& sape2 lagi yang nak amik..silakan lah yer..


Saturday, June 20, 2009

Bile Nak Baik Nie..

Niat mama pagi nie nak declare Adam bebas dari demam tapi sebaliknye yang berlaku. Jam 3 pagi2 bute sedang owang lain tgh syiok tido badan Adam panas semula. Terus kejutkan Adam & suap ubat demam. Pastu mama bogelkan Adam & mandikan dia. Huhu..cian Adam..tapi mama kene buat jugak sbb badan Adam panas sgt. Mama mandikan sampai la rase sejuk badan Adam. Memang la mase mandi tu dia nanges2 tapi mama kebalkan hati.. :(

Selesai mandi Adam ok aje..main2 sekejap then sambung tido. Sampai waktu nie pun Adam masih tido..tapi mama a bit curios sbb Adam skang dah pandai acah2..dia tak tido tapi sebab takut mkn ubat so dia buat2 tido. Sepatutnye kol 9 tadi Adam dah mkn ubat tapi mama kasi can dia tido dulu..kang dah bgn kasi mkn. Lagipun badan Adam dah xpanas.

Aduyai..pelik la demam kali nie..salu kejap aje dah sembuh..

Friday, June 19, 2009

Huhu..Demam Lagi

Lepas balik dr klinik mlm td, sampai pg nie Adam dah yak 4kali lagi. Pukul 7 pagi mama kejutkan Adam nak kasi mkn ubat.."Adam, bgn..kite mkn ubat yer.." Kalu time dia sedar, dgr aje "ubat" dia akan geleng pale tande xnak. Tp sebab dia "tido"..mate pejam..kaki terangkat2..siap ckp "ticho..ticho" so itu tande Adam tido la..hehe.. Akal panjang betul Adam nie.

Last2 kasi gak Adam ubat dgn care paling brutal. Kalu korang tgk mesti terkejut. Lepas tu terus bukak baju Adam dan mama mandikan. Sekali lagi dgn care yg brutal..sbb nak kasi cepat kebah demam dia. Bukan mandi dlm tub hokkay..jirus aje dari kepale!

Gi klinik..Dr just kasi ubat demam, vitamin & ubat sapu montot sbb montot Adam dah merah2 sebab banyak kali yak. Dia ckp sebab panas..that's y Adam byk kali yak. But as long as dia active..ok aje..tapi kalu tgk dia mcm dah xmcm selalu bwk2 ler gi spital.

Adam..cepat sembuh yer..caaaayang bucuk mama nie

Thursday, June 18, 2009

Cirit Birit

Adam xsehat..dah 2 hari dia cirit birit. Mkn pun xmau..yang dia mau nenen nenen dan nenen. Klinik pun dah g..klinik yg g mase demam aritu. Tambah lg 3 jenis ubat.

Nak bg ubat demam & antibiotik nie pun dah cukup azab..ni tambah lagi 2 ubat cirit birit & sakit perut..& 2 sachet garam tu..Adam xsuke ler air tu..cukup memilih & ngengada si Adam nie.

Cepat sembuh yer Adam..risau la mama mcm nie..

Wednesday, June 17, 2009

Tak Mau Mkn Ubat

Isnin belah mlm taim Adam dh tido mama rase badan Adam tak mcm selalu. Cek2 tgk suhu di 37.5! Cepat2 mama kasi Adam ubat demam. Then Adam sambung tido.

Mlm td baru g klinik kat umah nie..Dr kasi ubat demam minum, ubat demam sumbat montot & antibiotik. Masya Allah..payah nye nak bg Adam mkn ubat. Pdhal ubat demam tu sedap sgt..rase mcm scott's emulsion. Adam mmg mengade2. Kali ni demam Adam tak berape berselera nak mkn..Dr kate maybe dia nak ringankan badan nak jalan. :) Hopefully Adam lepas ni dah jalan.

Tp mama tgk gusi Adam dah putih2..air liur dia pun asik meleleh aje. Rase2nye gigi geraham dia nak tumbuh lagi..kalu betul masuk yg baru nie ade 10btg la semuanye..weee..

Tengahari td mama nak latih Adam berjalan.sebut "tak teh..tak teh" Korang tau..dia sebut..sejibik..Best sgt rasenye..2kali dia sebut tau..seronok plak mama. Byk betul keje Adam..patut la demam..gigi lagi..nak berjalan..nak bercakap..

Sunday, June 14, 2009

Pool Baru

Lufer la nak citer barang baru Adam. Haritu mase kat JB g jayen Southern City. Jayen nie dekat aje dgn umah noyang..jln kaki pun buleh.hoho

Mase jalan2 kat sane abah teringin lak nak beli pool untuk Adam. So amik la..kecik aje pun..jadilah untuk Adam sorang.

Cube teka dlm pool tu isi ape? Air? Salah..huhu..sebab takde tempat nak main air..so xleh letak air. Pool nie abah dah pam then letak kat hall. Huh..penuh dah hall..nnt org datang dah takde tmpt nak duduk..duduk la dlm pool..yer..

Dalam pool tu plak ade tilam..bantal..& mainan Adam. Tapi sekejap2 aje dia nak main dlm tu..kang dgr mama ketuk lesung batu mulela kelamkabut nak kuar. Cantik tau pool Adam..kaler biru pastu ade gambar hippo, gajah, kucing, burung, rerama..Sape nak main meh la dtg sini.

Tapi nnt kalu tok dedi dah beli tilam angin leh ler bwk pool ni blk..sbb abah dah surrender dah nak pam gune pam 5hengget tu..heheHide all

Gambar nnt kite update yer..mama nye SE K618i lum hntr repair..almaklum la..dpt tipon baru..hoho

Saturday, June 13, 2009

Tak Tau Nak Kasi Tajuk Da...

Semalam Adam gi jayen Nilai beli beras. Adam dok lam troli sambil main bola pooh 2 bijik. Dah penat main dia dudukkan bola tu plak. Pastu nampak aje budak2 ker..baby ker dia eksaited plak mcm nak main.hehe Sampai umah Adam lelap pastu bangun tengok citer Nur Kasih. Adam berlakon tau..huhu Pastu bg Adam mkn conrflakes + air coklat dia. Suke gak Adam mkn cornflakes..pastu cornflakes tu jd jajan Adam tgk tv.

Adam skang dah pandai sedut straw. Ajaib..sbb dah lame sgt..rase berbulan2 mama tak ajar Adam gune straw dah. Tetibe aritu bg air soya laju aje dia sedut. So skang sgt senang bg dia minum sbb Adam dah ade cawan yg berstraw tu..lame dah mama beli..agak2 4-5bulan ade kot.

*****

Just nak share..aritu mase Adam kat umah uncle Yo, aunty Ati tgh bg Naufal mkn bubur nasik. Adam pon tumpang sekaki..hehe Mama tgk senang sgt aunty Ati suap Adam mkn. Dia gune sudu brand Nuby nie. Mama pun try kasi suap Adam gune sudu ni & mama pun rase senang aje mknn tu masuk dlm mulut. Sudu nie tangkainye panjang, pastu kecil so senang nak masuk dlm mulut si kecik..& susah nak tumpah sbb sudu ni "dlm".

Abah gi cari kat Metrojaya Danga City Mall aritu..dapat la yg mcm dlm gambar..Kaler hijau & oren. 2 batang RM10 less 20%..kire la sendiri yer..hehe

Gambar www.nuby.com

Friday, June 12, 2009

Pengumuman

Hari ni bukan annversary abah & mama..tp dah lame lepas la..9 Jun 2007..so thn ni dah 2 thn..alhamdulillah..

Oh abah..mane kek?hehehe

Wednesday, June 10, 2009

Free Internet

Hai all..sehat ker? Adam sehat..ceria2 di umah noyang di JB. Esok dah nak balik Sepang..noyang mesti sedih.

Mama berblogging skang nie kat bilik abah. Ekceli umah nie xde tenet pun. Pelik tak?hehe Mama baru aje sambung main Ranch Rush..pastu Adam dah meragam so nak la off laptop nie. Sekali ade plak wireless tenet laptop nie dapat detect so mama pun try la. Tup tup leh masuk tenet..weee.. Sape la yang baik ati ni kan?hehe Macam tu la..share2..

Waktu nie Adam tgh main kejar2 dgn abah..berpeluh2 dia..dah la panas cuaca skang nie..hmmmm..mesti asyem Adam kang nie. Kat sini Adam byk g jln2..tapi xjauh pun..sekejap2 dah balik. Paling mama tak suke..Adam dah berjaya naik tangga saaampai 1 tingkat.Urrhhh...penat mama tahu!

Okla ek..takleh panjang2..kang sekali org nie off plak tenet free nie..hehe Daaa

Sunday, June 7, 2009

Adam Minggu Ini

Adam skang kat kg @ umah nenda. Balik smlm petang sampai. Slbm tu singgah umah cik normadiah..mkn free..anak dia kawen.

Dlm 3 lebe sampai umah tp nenda tak ado. Dia g tolong org msk kenduri. So Adam main2 ngan kucing la. Pastu petang sket g umah toknek. Adam ntah ape2..seme org dlm umah tu nak amik dia.dia nangis. Pakngah Adib ngan makyong ade..layan Adam main. Skali dorg main lari2..haha..Adam tercengang2 la..sbb takleh nak jln lagi..pastu dia kejar merangkak..haha

Mlm td Adam tido awal sket..dlm 12 mcm tu..sib baik la..sbb mama dah xlarat nak tgk Adam yang merayau merata lam umah.

Arini plak memula akan ke Pedas..kawan mama kawen. Pastu straight balik JB. Owhhh...perjalanan yang panjang. Nak2 abah yang bawak sgt la slow n steady.

Thursday, June 4, 2009

Pandainye Dia

Waktu ni Adam sedang tido. Dah dekat 1.5 jam dia tido..weee...Td dia bangun kol 10 am. Lambt kan? Memang la..sebab dia tido kol 1 mlm td!

Sejak dah 1thn nie kepandaian Adam pun bermacam-macam. Dia dah pandai tunjuk benda yg dia nak sambil ckp "tu..tu"..so maknenye dia nak bend tu la. Kalu tak dibagi dia akan ngamok la. Adam pun makin suke tgk tv tapi bukan tgk drama or kartun..dia suke tgk iklan. Adam nie cepat boring..kalu kartun kan lame..kalu tgk pun mule2 aje dia eksaited..pastu dia wat kije lain. Ade dua iklan yang gune name ADAM, maggi tastylite & ayamas drummet. Adam memang jejaka perasan (hehe) sebab bile sebut jer "Adam, makan sampai habis yer" "Adam, mari mkn"..mule la sengih2.

Try la ckp "Adam Afnan, raise ur hand"..cepat jer dia angkat tgn. Pandai kan Adam. Tu belum lagi kalu dia bersin or abah ker mama yang bersin..dia yg ckpkan alhamdulillah dlm bhs dia. So sweet miki maus mama nie.

Pantang nmpk mama pakai tudung..mule la dia lambai2 tgn dia..hehe tau aje dia mama nak kuar. Kalu tak dibawak sekali mmg la dia ngamok. Lastly kepandaian Adam..flying kiss..siap dgn bunyi tu..haa...jgn tak caye..

Wednesday, June 3, 2009

My Dear Pulak Buat Warehouse Sale



Urgghhh..pagi td Ibu Riff kasi tau mama sal My Dear plak. Lambat lagi pun setat.. :D

Mama suke gi My Dear ni..takde lah jauh sgt..kat Puchong aje. Suke g sane tengok barang2 mainan yang macam-macam.

Mama akan ajak abah ke sane..hehe tapi takleh nak belanja banyak sebab abah ade plan nak bawak Adam jenjalan kat Langkawi awal Julai ni nanti.

Februari lepas gi My Dear..abah soping maaacam-macam untuk Adam.

Buggy merah ni beli sale yang lepas..ade lagi..batcar, kosi Adam..



Kali nie abah nak belikan potty training aje..Adam dah tak pakai pempes selamatla wet abah..weee

Nanti Adam dah besar sket mama teringin nak belikan set kerusi meja nie. Biar dia wat keje dia..menulis, melukis atas meja tu..

RM199
RM169

*
*
*

Kalaulah umah Adam nie besar nak aje mama beli benda alah nie ha..kahkahkah
Tapi kalu dok umah toknek sesuai gak nie ade benda nie..umah toknek besar..banyak ruang..

Tuesday, June 2, 2009

Ahad Yang Penat

Esok umo Adam 1 thn 1bulan. Ohhh..kejap aje..mcm smlm baru Adam tiup lilin epy besday..

Ahad:

Adam g umah org kawen kat Tmn Melawati. Lebih tepat kat SMK Tmn Melawati 2. Ini sepupu nenda punye anak kawen. Dia plak pengusaha kantin sekolah..wat la majlis kat kantin. Sgt best la sbb mama pun xpenah g wedding kat kantin. Senang dapat meja nak mkn. Lauk pun bole tahan sedap. Sambil2 mkn tu tetiba loceng lak bunyik..so kene cepat2 abiskan nasik sbb nak masuk kelas..hehe

Kat sane Adam dapat jumpe tok dedi, nenda, makcik2 & pakcik Adam & toklong & wanlong same. Sungguh jobo nenda ade Adam..hehe

Dah kenyang kami singgah umah atok kat Pinggiran Bt Caves. Sbb maksu nak beli laptop..soh abah tgk2 & pilihkan yg bagus2. Kak Qish pun ikut sekali. Lame la sgt kat kedai HP kat Low Yatt tu..ntah hape2..sampai mama bukak bekal "vending machine" bergerak berkali2 kat kedai tu. Sib baik kak Qish ade..xde la Adam boring sebab leh main ngan kak Qish. Siap ciner tu tanye dorg nie adik beradik ker?haha

Dah siap2 install ape2 yang patut..maksu dapat lah laptop HP yg rege lebih kuang RM250 (+ RM175 printer). Sampai umah atok kami mkn kek plak sempena besday pak uda yang ke ? (bape pak uda?)

Pastu Adam pun balik umah. Sampai umah lebih kuang 11pm. Pastu Adam main2 sebab dah puas tido lam keta.

*****

Walaupun dari umah atok kat Gombak dah dekat2 ke Hytex tp xgi sbb orang kate xbest. Mama pun xeksaited sgt nak ke sane. Orang ckp j xbyk..pastu asik2 bj pooh aje..lgpun dia buat kecik..tak mcm warehouse sale yg selalu dorg buat.

Ohh..cepat la anakku warehouse sale..jugak mydear.. :P

*****

Gambar masih tak berjaya amik sbb enpon masih lum repair..cine boto tu..ngoks..
Kang nak hntr kat kedai India ni plak

(Kalu ade ape2 sms abah yer..)
 

Muhammad Adam Afnan Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template