Tuesday, October 28, 2008

Raya Sakan

Lepak dlm kete..Ni kat umah atok..nak tido la..

Open house..

Singgah Giant Bt Caves sebelum gi umah atok

Open house kat Kota Warisan

Wah wah wah...hujung minggu nie Adam buzy betui la...
Hari Sabtu abah bawak gi Putrajaya...mama nie sibuk pulak nak jumpe member lame. Abis borak-borak Adam gi Alamanda pulak, jalan-jalan aje..tak beli ape pun.

Ahad, ade open house kat depan umah ni ha..UMNO Bahagian Sepang yang buat. Macam-macam ada...tapi mama cakap satu makanan pun tak sodap. Adam lak amik kesempatan beratur amik duit raye..hehe dapat la RM5.

Lepas tu terus ke Putrajaya, umah klien abah kat presint 11. Kat sini menu nasi kerabu, laksam, kek coklat, mee goreng. Tambah la lagi duit raye..hehe Selesai kat sane, kami semua ke Gombak, umah atok. Tido sane semalaman.

Esoknye plak, gi umah Tok Nchu kat Taman Sahabat, Batu Caves. Kirenye dekat la dengan umah atok. Ikut Cik Ina mase tu sebab abah tak tau jalan. Tok Nchu buat open house sempena Depavali..hehe Adam jumpe Wan Long, MakYang..ramai la lagi kalu nak list kat sini.

Dah kenyang makan kat umah Tok Nchu (macam la Adam makan) gi umah Pakcik Karim plak kat Sri Putramas 2. Aduyai...penat tul Adam. Jalan sakan, dapat tido pun sekejap2 aje dalam kete..tak puas. Sampai aje umah malam tu Adam pun pengsan sampai pagi.hehe

Wednesday, October 22, 2008

Aktiviti hari ni..

Hari ni Adam ade appointment kat klinik kesihatan salak jam 9.30 pagi. Ni check up untuk 6 bulan.
Abah gi amik nombor giliran...dapat la nombor 59...Aduyai, lotih nak tunggu.

Sampai turn Adam misi praktikal amik berat Adam..bulan ni Adam dah 7.5kg..naik 500 gram aje. Pastu ade la misi tu bagitau Adam dah buleh bagi makan...

Memang mama dah setat bagi Adam makan pun..tapi Adam ni macam takde selera aje..diluah balik bubur tu..hehe Takpe Adam..take your time..

Lepas abis check up kite gi giant..waaaahh..beshnye..

Monday, October 20, 2008

Penatnye Adam..





Buai laju-laju, sampai pokok sena..


Senin, 20 Oktober 2008, Adam tak ke mane-mane. Dok umah dengan mama.

Tapi Adam tido aje kejenye..mungkin kepenatan berjalan hujung minggu. Petangnye plak abah bawak gi jalan kat playground. Yang sebenarnye abah nak makan eskem Melesia yang 20sen tu.

Jalan Raye Lagi

Semalam (Ahad) hari yang paaaling memenatkan Adam. Dari tengahari sampai malam Adam berjalan.

Adam g umah nenek Anit (adik nenek Adam) kat Semenyih. Ramai la yang pegi sekali..Ade kak Balqis, Irfan, Maksu..Pak Uda pun ikut same. Nenek masak sambal udang dengan petai, ade ikan goreng, sayut kobis masak lemak, rendang daging. Bihun goreng pun ade.

Lepas tu g umah nenek Yah pulak kat Keramat AU2. Dalam perjalanan tu hujan lebat. Kat sane plak makan soto..sedapnye soto nenek Yah.

Dalam 6.45 pm mama ajak g umah kawan dia kat AU4. Tak leh lame sangat sebab abah dah janji dengan membe dia nak gi umah. Janji pukul 4pm tapi alih-alih sampai umah dia kul 8pm.

Umah uncle Midon kat Damansara Damai. Uncle Midon pun ade baby girl. Erm...ramai betul rakan sebaya Adam. Abis abah borak-borak, kami pun balik umah kat Sepang. Dalam perjalanan balik tu Adam takde keje lain..nenen aje..hehe

Saturday, October 18, 2008

Melawat Rakan Sebaya


Adam nie over tau!

Inilah Rifqi

Yang ini Adrianna

Hari nie mama cakap nak tengok kawan-kawan Adam. Sorang gegel, sorang lagi boboy cam Adam.
Tunggu cerita seterusnye...

Sabtu lepas abah, mama & Adam ke Shah Alam Seksyen 17 & Puncak Perdana. Ade 2 orang kawan mama baru bersalin.

Yang kat sek 17 tu anak aunty Jiha..anak dia boboy..name Rifqi Hadi (betul ker eja nih? kalu salah mintak mahap). Yang lagi sorang tu Adrianna Sufiya (ni pun xsure eja name camne) anak aunty Naza.

Sonok Adam jumpe kawan-kawan..duet raye pun dapat..hehe


Friday, October 17, 2008

Adam bucuk la..

Ini la MamanSenang nak pakaikan..magic tape macam mamypoko & huggies
Waistband pun tinggi elak kebocoran belakang..
Eeh comel nie..ketawe lak dia..

Stok pampers Adam makin mennyusut. Harus mama pegi lagi ke umah kak Aya beli pampers Adam. Pakngah Adib pun dah pesan 2 pek.

Adam pakai pampers murah aje..80keping untuk saiz M baru RM34.50. Kalu saiz L 80 keping RM36.50. Pampers nie xde jual kat supermarket...imported tapi gred B la..jadilah..nak buat tadah kencing & yak jer pun..wat ape nak mahal2..dibuang jugak..

Wednesday, October 15, 2008

Mainan Baru

Koleksi terbaru..




Disebabkan mama banyak terima komen yang mengatakan blog adam ala-ala skema, so lepas ini mama akan tukar gaya penulisan.

Hari nie abah bawak Adam jalan-jalan amik angin kat Alamanda Putrajaya. Masuk carrefour dapat rembat beberapa mainan untuk Adam. Ade rattle, teether, pooh plush dan kucing oren. rattle ngan teether tu penghabisan stok..harge RM1 tiap satu..pooh RM5..kucing oren RM15.90.

Bertambahlah mainan Adam kat umah, maknanye akan bertambah sepahlah umah kite..maka makin poning la kepale mama..hehe

Dah penat bersoping, abah bawak pekena ABC & sate samuri kat Tmn Warisan Pertanian, Putrajaya. Sedap memang sedap ABC tu..sate samuri takyah cakap lah kan..dah tersohor. Perut dah kenyang, kite seme balik la rumah..tido..hehe

Wednesday, October 8, 2008

Syawal 1429h (1 Oktober 2008)







Tahun ini raya Abah & Mama yang paling bermakna. Kenapee? (mcm iklan U mobile)
Sebab Abah & Mama dah ada Adam.

Macam raya tahun-tahun yang lepas, malam raya semua pakcik-pakcik & makcik-makcik mama (datok & wan sedara Adam) akan berkumpul di rumah tok odang Adam untuk takbir raya. Malam itu juga Adam lah orang paling glamor.

Pagi raya sesudah menunaikan solat sunat hari raya dan menziarahi kubur, semua sanak saudara akan "serbu" rumah nenda Adam. Menu tahun ini soto. Pergh...sedap bangat soto nenda.

3 Syawal selepas solat jumaat & makan tengahari, kita sekeluarga bertolak ke Johor Bahru. Alhamdulillah selepas 3 jm perjalanan kita semua selamat tiba dan disambut Noyang. Raya ke-6 kita semua berangkat pulang ke Sepang.

Umur Adam masa raya genap 5 bulan. Kala Adam nak tahu, kebetulan ada satu malam Mama termasukkan jari Mama dalam ulut Adam...tiba-tiba Adam gigit dan Mama dapat rasakan gigi Adam yang gigit Mama.

Dah Meniarap



Satu perkembangan baru!

Adam dapat meniarap buat pertama kalinya pada usia 4 bulan 2 minggu. Kadang-kadang kesian betul mama tengok Adam susah payah nak pusing. Siap menjerit-jerit. Mama perasan untuk 2 minggu pertama Adam dah meniarap purata Adam meniarap dalam sehari sekali saja.

Dan yang paling best Adam bolehlah tunjuk terror masa raya tahun ini.
 

Muhammad Adam Afnan Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template