Saturday, May 30, 2009

PONEY Warehouse Sale..uhukkk!!

Adam dah g baru2 nie kat South City Plaza. Mama plan nak cari suar untuk Adam. Dan kalu ade leh cari baju untuk pakai kat umah juga baju tido. Sebab mase kat SACC dulu dapat 1 pasang baju tido long sleeve yg sgt lembut kainnye..

Sampai sane dah petang..time orang nak balik kije. Ramai jugak ler orang time sampai tu. Sungguh teruk rasenye nak cari baju kali nih. Kalu kat SACC tu baju2 elok aje tersusun lagi. Lagipun dia asingkan 0-12months, 12-24months. Tapi kali nie tak! Dia longgok sekali 0-24months cume asingkan girl & boy. Pastu 1-7 years sekali. Amik ko..camne nak pilih.

So mama pun pasang strategi. Pilih memang la pilih tapi pilih dekat2 dgn amoi2 yang sedang letak tag harga untuk baju2 yang baru kuar dari plastik. Sambil2 pilih tu mama jeling2 la tgk kat amoi tu..pastu nmpk ler saiz 1-2 so terus mintak kat amoi tu..hehe Lagi satu strategi mama, mama follow amoi yang nak letak baju2 yang dah letak tag harge tu..so bile dia dah letak aje baju tu cepat2 mama pilih untuk Adam.haha

Untuk kali nie mama hanye dapat suar panjang untuk Adam 3helai..tapi bukan brand PONEY..but RENEW. Pastu ade t-shirt & 1 kemeja. Ade 1 t-shirt Adam tu mama beli sama ngan present nak kasi kat pak ngah Adib..hehe mcm kembar gitu. Untuk makyong pun ade..gaun..ntah muat ntah tak sbb saiz 7-9!

Berita tak baik untuk mama..hari ni baru dapat tau ade HYTEX plak..mongok tul..dah la tetibe aje..kalu tau xde la nak beli byk2 kat PONEY aritu..rasenye mcm taknak g aje..tp bj tido Adam sumer dah senteng2.. :-(

*****

Gambar baju lom buleh nak amik sbb enpon mama hntr repair..xbuleh nak charge plak. Janji ngan cine tu patut leh amik mlm td..g kedai dia ckp mlm nie plak..bodo!

Tuesday, May 26, 2009

Adam & Supplement

Skang Adam dah 1 tahun. So mama dah cubekan kasi Adam mkn supplement. But sebelum tu nak gtau..penah gak gatal2 try kasi Adam minum ribena. Adam xmo la..xsedap agaknye..masam..

Pastu try kasi scott's emulsion oren. Kadang2 dia nak mkn tapi selalunye dia xnak. Heran betul la si miki maus sorang nie..benda sedap2 xnak mkn..ish ish ish.. & terbaru abah belikan kolostrum Pureen. Yang nie Adam suke. Pandai aje dia mkn mcm mkn gula2. Mule2 kasi tu takut la jugak kot2 tercekik..mama potong 4 & try mkn sket. Tapi pil nih senang larut. So senang nak kasi Adam mkn..bagi sebijik tu dia kemam2 mcm mkn gula2 pastu bile dah kecik dia geget.hehe Mcm tu la good boy..

Adam yang sgt keletah dah pandai babai, buat flying kiss siap bunyi lagi.hehe Owhh..lupe..lagi satu Adam sgt pandai azan skang. Nnt kasi upload video Adam azan ok..

Daaaa..

Monday, May 25, 2009

Adam Bile Nak Jalan?

Kalu ikutkan kiraan lilypie tuh..hari ni umo Adam dah 1 thn 3 minggu & 1 hari. Adam masih lum boleh jln. Tapi suke sgt berdiri kat tepi2 dinding..berlatih nak berjalan la nie..tp rasenye sejak Adam 10bulan Adam dah boleh jalan mcm nie..lamenye..nape Adam tak bole jln2 lagi nih?hehe Mama nengok kalu Adam merangkak tu mcm dah xsesuai lak..hehe nampak mcm orang yg dah besar merangkak..hehe

Lagi satu..gigi geraham Adam dah nak tumbuh.weeeee...dah kuar sket2 dah..patut la 3 minggu lepas air liur Adam asik meleleh aje. Betul tekaan mama gigi Adam nak tumbuh lagi.

Uhuuu..banyak la gigi Adam..5 bulan 2 btg, 7 bulan 5 btg, 10 bulan 8 batang..ni tambah lagi 1..so jadi 9 btg la..

Sunday, May 24, 2009

Tok dedi & nenda Adam

Hohohoh..rasenye dalam bulan nie kerap jugak Adam jumpe nenda, tok dedi, maksu & makyang. Adam pun suke org datang umah dia. Mane taknye..makyang yang tido sini pun Adam kacau ajak main walaupun hari dah larut mlm. Padan muke makyang kan?

Smlm tok dedi, nenda & maksu datang nak amik makyang baru balik dari Langkawi. Mase dorg nak balik Adam dah tersyiok plak dukung kat nenda sampaikan mama nak amik dia pun dia taknak. Abah nak amik pun dia buat dunno aje.. Mesti nenda tacing kan nak balik sbb cucu dia nak kat dia aje..hehe

Agaknye dia nak ikut naik keta..ingat boleh ikut ke..awak tu kecik lagi.hehe Sebab tok dedi kesian, dia cadangkan bawak Adam jenjln naik keta.

Lepas maghrib, kuar bawak Adam jalan2 kat giant Nilai. Ramai betul orang kat jayen nie. Ape lagi..main2 yang keta goyang2 kene masuk syiling tu..tapi kat sini free..yeeeyyy. Main la ko sampai jayen tutup pun buleh. Pastu plak g tempat fernleaf buat pemeriksaan kesihatan untuk kanak2. Saje la mama bawak Adam timbang, ukur tinggi sumer. So ikut kate dietitian tu berat Adam ni ok. :-)

Dah nak balik kat satu sudut kat luar jayen tu ade wat clearance sale plak. Tgk2 la kat situ..teruk la jayen nie..susu dah expired pun dia letak kat situ. Kalu sape2 yg ghairah tgk barang2 murah..haaaa..habis la..jgn terbeli benda yg dah expired udah. Kat sane just amik colostrum Pureen & vitamin C Chewies aje. Colostrum 1 botol RM10 aje..yang vitamin C tu 3 botol RM 10 jugak.hehe Sok nak gi jayen lagi..kalu ade nak beli lagi..hehe

Tuesday, May 19, 2009

Citer Ape Minggu Ni?

Selamat-selamat semua..

Urghhh..mama sgt malas mahu update blog ini. Lagipun takde citer sgt pun..kalu g jalan2 ade la citer.hehe Skang pun sibuk sket..insyaAllah ade pojek baru..weee

Adam dah setahun ni dia sgt suuuke tiru ape yg kite buat. & dah pandai angkat tgn bile kite sebut "adam afnan, raise ur hand"..cepat aje dia angkat tgn..dua2 sekali dia angkat. Lagi dia suke main rambut mama & abah..ala2 urut kepala gitu..hehe & dia tau "fan". Nmpk gambar "fan" dlm pemplet kot memot dia pun tunjuk siling.hehe

Tapi yang tak best..Adam sangat xmahu makan. Puas mama masak memacam nak bg dia mkn..paling banyak dia mkn dlm 5 suap aje..risau la mama..nmpk badan Adam pun makin susut.. :-(

Minggu lepas makyang Adam datang..Adam suuuke sgt ade org dtg. Sampai makyang xleh tido. Adam ketuk bilik makyang..hehe Padan muke makyang kan?

Semalam (Isnin) plak tok dedi, nenda & maksu datang anta makyang ke sini. Makyang nak li cekelet kat Langkawi..weee.. Seperti biasa Adam buli makyang xkasi dia tido awal.HAHAHAHA

Urghhh..lambatnye minggu depan..hopefully dapat g PONEY. Sebab kat Shah Alam aritu xdapat li suar Adam. Tapi rasenye ujung minggu ni Adam akan balik ke umah noyang di JB. Dah lame tak balik sane. Noyang asik tanye aje Adam..

Wednesday, May 13, 2009

PONEY lagi

28 May to 1 June 2009

Poney Warehouse Sale

Price as low as RM5

Brands Offered

Poney

Baby Poney

Renew


Time : 1030am to 9pm

Location (Tel 603 8943 8380)

Centre Court, South City Plaza

43300 Seri Kembangan, Selangor

Malaysia



*****

Asik-asik Poney..asik-asik Poney..

saje aje dorg nie rajin buat sale..urrrghh


So..mommies..bole ler bersoping tuk yang tersayang..

bkn tuk baby aje..

untuk teenagers pun ade..

mase kat Shah Alam bulan lepas sampai yang umo 16thn punye baju ade jual..

Bangun Pagi

Wohohoho..bagus kan kol 6 ade entry baru. Bkn ape..td kol 4.30am Adam dah bangun tido. Heran plak mama..psl Adam tido xde la awal sgt..dlm kol 10.30pm gitu. Tapi mama rase bdn Adam mcm panas sket pagi td.. :-( So suapkan Adam syrup paracetamol.

Adam main2 di subuh pagi yang indah..mama dah ler mengantuk lagi..aduyai.. Kol 6 lebe baru la Adam nak tido semula..dah la mama baru nak post entry yang ini..xsempat lak..hehe

Sunday, May 10, 2009

~ Lemari Oh Almari ~

Apo nih?




Nie almari Adam. Dah setahun baru Adam ade almari. Sebelum nie baju2 Adam mama letak dlm storage box aje. Tapi Adam makin nakal. Dah pandai bukak tutup box tu & kuarkan baju satu per satu. Nak tak nak kene jugak la beli.

Dua tiga ari sblm beli nie abah survey kat carrefour. Pastu tgk2 kat website giant tgh buat offer yang jenis mcm nie. Mama pun berkenan jugak yang ini compare yang warne cokelet kayu tu.

Mase nie abah tgh berpeluh2 memasang almari nie. Adam lak nyibuk amik skru la..hape la..

Abah ade ckp kat mama, "Nnt Adam dah besar dia pandai sembunyi dlm almari dia". Tgk2 after abah tegakkan almari nie nak pasang pintunye Adam dengan rasminye duduk lam almari dia tanpe disuro.hehe


Klakar plak rasenye dia asik sgt main kat dlm almari tu. So skang almari dah siap pasang..baju Adam pun mama dah kemaskan separuh. Selebihnye nak tunggu beli hanger..nak gantung. Ingat nak beli tadi kat tesco tapi tak sempat lak sbb tokdedi, nenda ngan maksu Adam nak dtg plak after hntr sepupu mama bertunang.

Saturday, May 9, 2009

Birthday Mama La Plak




Tahun nie umo mama masuk 27thn. Hohoho..sudah makin tua gitu.
Abah lanje mkn pizza hut. Rasenye dah lame sgt xmkn pizza hut..seingat mama kali terakhir mkn kat pizza hut mase mama ngandungkan Adam.

Mkn pizza kat Nilai..ode yg Big Shot Prawn Pizza.


Inilah rupe pizza yang kami ode. Separuh aje sbb lufe nak amik gambar sblm ngapp.


(Gambar ihsan pizzahut.com.my)
Ini plak yang mcm dalam menu mereka. Adakah serupa? Atau seakan2? Atau kembar tak seiras? Macam tak puas hati jugak bile yang diorder tak mcm dalam iklan!

Itu aje..+ ice blended. Tak yah ode byk2..bkn ramai pun. Adam pun mkn sup cendawan & onion stick aje.

Ammmmmm...

Lepas mkn balik la.. Nak pasang almari baju Adam.

So dah sampai birthday mama bermakne tamatlah birthday celebration for our family.


Abah ~ 21 April

Adam ~ 3 Mei

Mama ~ 9 Mei




Kami semua berzodiak TAURUS..mooooo



*****

OTW ke pizza hut, mama terime 1 call dr nombor yg xdikenali.
Mcm nie perbualan kami.

mama : hello

xxx : along..bangteh nie

mama : haa bangteh..ado apo?

bangteh : cubo toko bangteh nak ckp apo?

mama : (dgn penuh perasan & kompiden) epi besday

bangteh : ahaha..salah..slmt hari ibu

mama : hehe..(pinjam ayat makyang) tp along bkn ibu bangteh

bangteh : hehe..td bangteh dah tipon omak, maktik, makwan

mama : (dlm ati..dasat lak ai munir nie) ooo..

bangteh : minggu dopan bangteh pekso..

mama : ooo..pekso pertongahan tahun ko?

bangteh : aah..isnin sampai kameh..

mama : oo..good luck..buek lek elok

bangteh : iyo lah..oklah..bye..



tp pakteh xwish besday mama.. :-(

Friday, May 8, 2009

Blackout!

Smlm pegi Alamanda pas maghrib. Takde plan pun nak ke sane. Tapi sebab umah bergelap so memaksa diri ke sane jugak la. Lagipun panas bangat xdo api nie. Mama pun agak gebon bile xde letrik sbb penah disatu ketika dulu Adam mengamuk bile blackout kat umah nenda dan terpaksa balik ke Kota Warisan semula walhal baru 3 jam sampai sane!huh

Ntah kenapa ptg2 tgh syiok tgk tv layan citer merah puteh tu tv ter off dgn sendiri. Begitu jugak la dgn kipas dll. Huh..xde api..rilek je ler..sbb masih petang & terang. Adam pun tgh tido. Dekat pkl 7 Adam bgn..dia tunjuk2 kipas syiling..heran agaknye sbb kipas xpusing.

So sbb tgu punye tgu letrik xde gak so terus la ke Alamanda. Jalan2 pusing2 sane. Masuk carrefour abah beli crayon & kertas mahjong untuk Adam. Juga Scott's emulsion perisa oren. Abis pusing carrefour, jalan kat tengah2 tu plak..wahwahwah..ade lagi kusi polkadot aritu. So mama pun posingkan Adam kat kosi itew..wee Dan banyak lagi kosi kanak2 yang ade kat situ.


Kosi polkadot & Adam yang comel ;-)


Rocking Chair & Orange Sofa


Ok..dah pkl 10pm..so pegi carpark & kuar dari Alamanda. Hopefully umah dah ade letrik. Sib abek dah ade letrik..kalu x, xtau nak kemane dah sbb Alamanda dah tutup.hehe Singgah makan kat Najaha Seafood.

Sampai umah bagi Adam maen crayon. Adam pandai bezakan mana satu mate crayon & bontotnye. Kalu bagi tang bontot nnt dia pusingkan crayon tu & mule lukis/cakar.

Ini hasil seni Adam.. ;-)



Tuesday, May 5, 2009

1 Tahun




Nak tau ape perkara pertama Adam buat lepas umo dia 1 tahun? Gi klinik la..nak kene cucuk MMR (Measles - Mumps - Rubella).

Appoinment kol 9am tp kuar umah kol 8.45am..tak terus g klinik plak tu. Gi komuter Nilai hantar Makyang nak balik. Sepatutnya hantar Ahad..nak hantar ke RAH lagi tu..tp sebab jalan jem teruk giler babas so tak larat la kan..highway mmg jem teruk. Ish..ape nak jd dgn highway kat Msia nie.

9.30 lebe kuang sampai kat klinik. Dapat nombor 2045. Sambil2 tunggu tu Adam main kat luar sebab boring tunggu lame sgt. Kat klinik jumpe kawan mase mama keje..kak Su mama panggil dia. Dengan suami & baby boy baru dia yang dah 1 bulan.

Sedey mama bile berat Adam jadi 8.4kg aje..sebelum ni 9kg..heran betul bile berat Adam turun sbb Adam mkn mmg byk sblm nie. Tinggi pun just 73cm aje..ni mcm tak betul sgt sbb student praktikal tu mcm gebon bile Adam dah nanges2 takmo kene ukur. Dah la ukur lilit dada Adam pun teragak2!

Sampai turn Adam nurse pun bebel2 la sbb berat Adam turun. So nurse soh campo minyak/butter dlm mknn Adam. Tak kire la tumis ker hape..Pastu g bilik lagi satu nak kene cucuk. Adam kene cucuk kat lengan kiri..nanges gak la Adam kene inject..cian Adam. Sket aje cayang..nnt baik la..Alhamdulillah Adam tak demam cucuk kali nie. Tu yang penting.



Monday, May 4, 2009

Template Baru

Sempena umo Adam Afnan satu tahun, mama dah tukar template blog ini kepada yang lebe comel.

Template bunge2 yg cute & sweet ini..seperti anak mama si Adam Afnan ini..




Ok x geng template nie?


*****

Sunday, May 3, 2009

Birthday Adam


3 Mei 2008 *************************************** 3 Mei 2009
Happy Birthday Adam!!! Adam dah besar..dah 1 tahun. Mama rase mcm kejap aje anak mama ni dah setahun.

Adam sambut birthday kat kg mama @ umah nenda. Buat kecil2an jer..simple sesangat.

Tengahari nenda masak lauk ayam..nyum nyum..sedaaaap. Toknek, nekwan makan tengahari kat sane same. So sepatutnye acara mule kol 3pm tp sebab toknek nak balik cepat, so lepas lunch tu toknek bace doa selamat. Dan dengan rasminye acara Adam pun bermula. Tapi xpotong lagi kek besdey..cume potong kek coklat aje.

Pastu Wanlong & Cik Ina sampai so Adam pun potong birthday cake yang abah beli kat King's Giant Nilai. Haaa..citer pasal King's nie mama tak puas ati sket kat staf situ. Sebabnye mama mintak tulis "Adam 1 tahun", xkirelah kalu tulisan tu sumer capital letters ker, tahun tu jd "thn" ker..janji tulis "Adam 1 tahun". Silap buak tu gak la sbb dia xbg kertas so mama bole tulis & dia just salin aje ape yg mama tulis.

Agak menghairankan la sbb dia amik sekeping plastik (plastik yg bese lilit kat tepi kek kalu beli slices tu). Pompuan tu tanye mama, "taknak tulis happy birthday ker?". Mama ckp xnak..nak tulis Adam 1 tahun. So dia pun amik la kon yg kaler merah & dia pun tulis la atas plastik tu. Dak tu tulis "ADAM 1th". Aduyai..fail betul la budak nie..geram la gak bile dia tulis "th" tu..xkena betul..ish..xsekolah gamaknye dak nie!
(kek ni 1 kg tau..kek oren)

Selain kek, mama buat kek coklat, spageti & goreng naget & kentang wedges. Itu aje la..simple sesgt..gpun Adam kecik lai..dia pun ntah tau ntah tak dia besdey aritu..hehe

Belah petang plak kak Qish, Irfan, makngah & pakngah datang. Kak Qish makan naget byk..pastu marah2 nenda Adam sebab pandang/ckp dgn dia..sombong plak kak Qish nie..hehe

Hadiah Adam..baaanyak jugak..hehe tq yer..kak Qish, Cik Ina, Makyang, Makwan, Wanlong bg Rm20, tok dedi kasi t-shirt Sabah, ibu riff (tp hadiah lom sampai..heee)

Pas kak Qish seme balik umah..Adam pun siap2 nak balik Sepang..uhhggg..jalan jammed dari Kg Batu tahu? Tak jadi hntr makyang blk.. :-(

Makyong Jamila, Pakngah Adib, Tok Ayah & Makwan..potong markah yer..sebab tak hadir..hehe tapi takpe..sbb dah bg t-shirt upin ipin & duit seploh hengget..hehe

Adam dengan birthday presents..

Baju tido Cik Ina kasi..+ baju belang2 kat atas tu

Adam main hadiah dr kak Qish

Kek coklat mama buat

Kek oren abah beli
(arrghhh..ADAM 1 th)

Tq pada yang hadir..tahun depan kasik hadiah lagi...hehe

Anakku sayang..moga jadi anak yang soleh..sihat membesar bagai johan..
mama, abah saaaaaayang Adam Afnan sangat2..mmmmuaaahhhh

Friday, May 1, 2009

Countdown lagi la..

Wah wah wah..dah 1 Mei hari nie. Selamat Hari Pekerja untuk yang bekerja xkira makan gaji or gaji diri sendiri.

Masuk bulan Mei nie ialah bulan yang istimewa tau. Selalunya baaanyak cuti. Contoh hari ni la. 1st day of May dah cuti.hehe Selain tu esok Hari Wesak..cuti lagi la kan..Pastu ade Mother's Day, lagi ade Teacher's Day dan of course besday mama.weee

Kalu besday plak..selain mama Pak Ngah Adam, Cik Ina, Paklong Faiz, Pak Uda Adam..(sapo lagi ek?) Nemang meriah la kalu nak selebret sesame..hehe

Mengikut sejarah tahun lepas..on hari Jumaat (2 Mei) yang mulia ini mama admit ward kat spital Serdang sbb sudah bocor la itu beg. Kat spital lepas kol 1 am setat la sakit..hush..sakit betullll!!! Kol 1 am nurse cek baru bukak 3cm..kol 5.30am cek lagi dah 6cm sok mama pun ditolak masuk dewan bersalin..jeng jeng jeng...
 

Muhammad Adam Afnan Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template