Monday, August 31, 2009

Di kampung

Sementara tunggu imsak marilah dengar citer Adam. Untuk information, skang Adam kat kg Semerbok yer..dari Sabtu aritu.

Adam seronok sgt balik kg..yelah banyak benda yg dia bole explore.. Mane taknye..sampai2 aje nenda dah bwk dia tgk kucing..suke la dia.. Sampai dah pandai panggil kucing..dia panggil "meow" tapi jadi mcm bunyi kerbau.. haha

Pagi semalam cuaca sgt baik..mendung aje so ade la peluang Adam main kat bwh. Woooo..suke la dia bebas berjalan2 sambil main bola ngan pakteh dia. Pastu sekali nmpk lak gate xtutup..dia pun kuar la..sampai nanges2 bwk masuk.

Petang Adam g jenjln kat Tampin. Sambil mama survey2 tipon yg nak dibeli. Sib baik la ade bibik..kikiki..makyang la yg teman Adam jenjalan kat kedai.

Hari ni ntah ape plak yg dia nak buat..Adam Adam...









Pasni leh amik gambar Adam..weee...sudah dpt tipon baru yg murah..hahahahahah Gdn harga RM520 mama dpt 1 tipon SE K770i kaler itam yg ade kamera cybershot 3.2 megapixel + 2gb memory tahu! Tipon kembar pakngah Adam..hehehe

Friday, August 28, 2009

Edisi Bersahur

Sementara tunggu azan subuh, mari2 bace citer Adam.

Untuk pengetahuan semua..mase ni Adam ade skali bersahur ngan abah & mama. Mama pun xtau ape mimpi dia bangun plak pagi nie. Nasib baik dia xbuat hal.

Adam pun mama suapkan nasik..dia mkn aje..heeee...Pasni tido yer..

*****

Hopefully minggu depan dah buleh tgk gambar Adam yg terbaru ngan tipon baru mama..cheeewah..blom beli dah ckp plak..haha

Sunday, August 23, 2009

Adam Berpuasa

Hari pertama bersahur..tgh mama sibuk kat dapo tetibe si bucuk ni kuar dari bilik terpisat2..sengih dia bile nmpk mama..mama pun dukung bwk masuk bilik tidokan Adam pas pekena nenen.

Pagi mama kasi roti + mentega, tghari abah buatkan susu + konfleks + pisang, berbuka puasa merangkap mkn mlm mkn memacam lah dia..

Ari ni plak Adam mkn roti sardin, tgh ari nasik + ikan goreng, petang kue donut 1 ketul + berbuka puasa mkn mcm2 la. Yg klakarnye mama suapkan dia roti sardin, dia kuarkan balik nak suap kat abah..hahaha

Mama pun syukr sgt sbb mama buat mase ni xde masalah lemah2 bdn ker hape ker..sbb Adam masih breastfeed.. susu ade ker x mama pun xtau..mama kasi aje..haha

*****

Adam dah bole main bola sepak tau..terkedek2 aje dia jln kejar bola. Pastu skang ni dah pandai ckp "babai", "tatak" = kakak.

Lagi 1 dia dah kenal lak logo darlie. Tunjuk jer..nnt dia buat ala2 nak berus gigi..hehehe




*
*
*

Pakngah o pakngah..apsal asik google..lenkali bookmark la..aduyai...
Poso buko kambing lai ko?

Saturday, August 22, 2009

Ramadhan Datang Lagi

Alhamdulillah..bertemu lagi kite dgn ramadhan thn ni.

Sejak mama kawen ngan abah thn 2007, thn tu jugak Adam dah ade dlm perut mama..hihihi Ade la dlm 2 bulan mase tu.

2008 Adam 4bulan dah..dah boleh meniarap mase tu.

2009 Adam bucuk2 dah pandai jalan..

Boleh beraya dgn bergaya yer...hehehe

Mama skang tgh survey baju melayu utk Adam..hurrrmmm..nak beli kaler maroon kah? oren kah? Itam kah?


*****

Sesi ucap selamat plak...

selamat berpuasa utk seluruh umat Islam khasnye utk family, pakngah di NZ, kwn2 Adam & pengikut2 serta pembace2 blog Adam..

Thursday, August 20, 2009

Bersenam

Petang smlm Adam g playground. Adam nak bersenam..yelah..sejak dah pandai jalan ni kene la lagi byk pektis..bak kate nenda nak kuatkan lutut seme..

Ush ush ush..Adam kalu dilepaskan memang la dia suke..Bertaktih la dia kat atas rumput..sempat tu mintak kat sorg budak lelaki..dia nak bola budak tu..hehe Lame la jugak lepaskan Adam..ade gak la sejam dia jalan.

Nak bawak dia naik punye la payah..dia ngamok xmo balik..ape la Adam nie..Kalu mcm ni la perangai len kali mama xmo bwk Adam turun lagi tau!

Pas mandikan Adam, dia tertido..dkt 3 jam jugak la..penat sgt dia agaknye.


*****

Jumaat..plan nak bwk lagi Adam ke playground..tp malangnye ujan..so Adam main dendiam dlm umah yer..

Tuesday, August 18, 2009

Konvo Ida Roda

Sabtu, 15 Ogos 2009 Adam masuk universiti..hehehe.. Adam g UKM..nengok makyang Ida roda konvo.

Pagi nenda, tok dedi, maksu & makyang dtg umah dulu..rehat2..mkn tgh ari kat umah Adam. Pastu nenda ngan tok dedi g dulu la..Adam ngan abah, mama & maksu sampai sane kol 4. Sgt xbest la..sbb xde ape2 pun kat sane..hatta nak beli air pun sgt la susah..yg byk hanya bunga2 cinta konvo..

Adam..memula kuar dr kete mama letak lam stroller..ok la..sbb stroller tu berjalan..bile dah sampai tmpt yg dituju..dia buat hal..lagipun Adam pakai kasut..so Adam nye peel..kalu pakai kasut mule la dia ni rajin nak berjalan. Mmg asik berjalan aje dia..kejap2 jatuh..aduyai..sampai kotor la suar dia..ish ish ish..

Dah makyang kuar dr dewan..amik2 gambar kejap pastu Adam balik..sbb tak tahan..Adam pun dah buat perangai. Sampai umah singgah dulu pasar mlm..nenda pun ikut. Beli cakoi, kue tiaw, putu piring, air soya, tau fu fa, roti john..sgt mewah la dgn mknn..nenda pun lapar sbb pas kuar dr dewan UKM tu..xdisediakan mkn minum..apadaaa..

Dah mkn2..tgu makyang sampai pastu dorg pun balik dgn sebijik kek keju mama buat tuk makyang..hehehe


*****

Adam dah bole berjalan dah skang..tp syarat dia nak jalan kene pakai kasut..dlm umah ni asik merangkak aje..tp kalu g jayen ker..mule la nak lepas.. Mama nak beli barang kalu tgu Adam nak jalan same..tak tau kul bape siap beli brg sumer..

Best best..Adam dah pandai jalan..raye ni kite beli kasut lagi yer..aritu dah beli 2 pasang..tp lg 1 pasang tuh sgt lah besar..hehe

Monday, August 10, 2009

Cekodok Untuk Adam

Sgt rajin la mama nak buat cekodok utk Adam pagi nie. Mlm tadi tgk ade lg 1 bungkus biskut milna rusk Adam. Meh kite share..

Bahan:

10 ekor ikan bilis dibersihkan, dibuang tulang & ditumbuk lumat
2 sudu besar tepung gandum
Secubit garam (cian garam kene cubit)
Air secukupnye utk membancuh tepung
3 keping biskut milna dicairkan dgn air.
1 sudu kecil soda bikarbonat
Minyak utk menggoreng

Cara:

Senang sgt..gaul tepung+soda bikarbonat+garam pastu masukkan air.
Bile dah sebati masukkan ikan bilis & biskut yg dah dicairkan td.
Pastu goreng & bg la Adam mkn..

Sedap...nyumm nyummm

*****

Sekarang perangai naik keta mlm2 Adam sgt menjadi2. Dia akan tido kejap dlm kol 9 pm-10pm. So bile dia bgn dia akan nanges2 xmo nenen bagai..just carik abah sambil pegang kunci umah. Sampai mama bersiap sumer baru dia diam. Tempat biase pegi mane lagi..stesen ERL tgk train..

Mlm tadi lepas balik dari kuar tgk train Adam main selipar buaya asadi mama. Dia pakai selipar tu sebelah kaki & pektis jln2 dlm umah. Ish ish ish..abah ckp nnt carikan Adam selipar crocs tu eh..nak sgt main ngan selipar tuh.

Saturday, August 8, 2009

Sakit Perut Plak..

Adam tetibe sakit perut dkt2 nak subuh td. Terpisat2 bangun pastu terus duduk. Mate lelap lagi nih..pastu dia pun mule la memerut sambil mamai2..hehehe Kejap duduk..kejap baring dia memerut..bile dah sudah mate dia segar bugar!

Terus mama cebok Adam..salinkan pempes pastu kasi nenen..terus lelap semula sampai kol 10.30.

Pagi tadi Adam sapan french fries & cheese cake yg buat smlm. Mama baked cheese cake sbb ade permintaan dari abah. Beli barang kat jayen Puchong..sbb sblm tu abah bwk mama g kedai fabulous mom kat Tmn Kinrara Puchong. Mama beli ape? Tuuuuuuttt..malu la nak ckp..tp sbb murah g la beli..Ade yg RM59.90 smlm dpt RM20 aje. Barang kat kedai ni byk yg berkenaan baby & mommy la..brg2 baby, baju nursing, baju ngandung, brg2 tuk breastfeed, mainan, etc. Kalu nak li online pun leh.. kat sini .

*****

Urghh..nak pegi tgk pesta flora kat Presint 2 Putrajaya..tapi mcm takut lak bwk Adam..al maklum lah..skang kes H1N1 menjadi2. Takut sgt lah..

Thursday, August 6, 2009

Masak

Ya ampun oulls...lame tak hapdet log putera intan payung berlian mucuk2 nih..bukan ape..mama Adam tersgt la bz..ekeke.. Laptop nie mmg hari2 dihadap tp asik bukak facebook aje..tgh gian main restaurant city. Cik Ina la punye pasal nih..hehehe Kan dah payah nak berenti!

Errrmmm...skang mama ade 1 resepi baru tuk Adam..Cakap mcm poyo jer kan.. Adam pun suke mkn yang ini..tapi tak tau la bape lame dia suke sbb dia nih cepat la muak.

Bahan2:

Bawang putih, bawang merah sket - tumbuk
Halia sket - hiris beso2 bia senang nak buang bile dah msk
Udang
Keret
Kentang
Beras
Air
Garam
Minyak
Keju kraf singles
Daun sup & daun bawang

Memula tumis bawang, pastu masukkan udang. Pastu masuk air, kentang, keret, beras. Tunggu sampai beras jd nasik & bahan2 lain empuk. Masuk garam sket, keju, daun bawang & daun sup. Dah siap..

Udang tu leh la ganti ngan ayam, daging..or bebola ikan tenggiri.

Adam suke sgt mkn cheese..kdg2 dia leh abiskan sekeping tu mkn mcm tu aje..

*****

Adam yang mucuk2 nih skang asal mlm aje sebuk nangis2 nak kuar naik kete. Terpakse la abah bwk dia kuar ronda2 tgk lampu jalan. & akan singgah kat ERL sbb naik tgk train. Lalu aje train dia pun tepuk la tgn..suke betul dia.

Ok la yer..mama mau tgk storen..bubye

Monday, August 3, 2009

1thn 3 bulan

Malas..dah seminggu lebe tak update citer Adam. Bukannye ape..bukan xde citer..tp sbb xleh nak share gambar2 terbaru Adam..so kemalasan la sket.

Eh eh...hari nie Adam 1 thn 3 bulan la..wakakaka..epy bufday Adam bucuk. Adam rajin2 pektis jalan ok..kasut baru pun dah beli kan..kikiki

Minggu lepas..saje2 ubah angin..bekpes kat tepi pantai Bagan Lalang. Mama siapkan spegeti, sandwich sadin & tuna, abah plak buat air laici. Seronoknye berkelah..dah lame xpegi laut.. Adam lak gebon nmpk laut..nangis2 bile cecahkan kaki dia lam air. Apada.. Tapi pasir cukup suke dia main..yelah..tak penah jumpe..abis 1 pantai dia rayau.

Balik umah Adam pengsan..tido ngan Shaun dia.

Pastu Sabtu lepas pegi plak Kg Jawa..biase la mama Adam ni kaki warehouse gak..hehe Punye la ramai umat kat sane.. Kengkunun nak carikan baju basahan Adam..tapi sebab mama malas nak jadi jengkaut..so xdpt la bj. Tapi murah2..leh dpt 10hengget sepasang. Baaaanyak sgt barang2 kat sane..stroller, playpen, walker, kain lampin.. Ish..kalu sape2 yg nak sambut baby mmg la sesuai g sini..murah la sesgt.

Last2 just amik 2 pasang kasut tuk Adam..sepasang RM10, sippy cup amik 2=RM13, dapat t-shirt tikus ratatuee (tak tau eja) RM5.

Minggu depan nak g hytex la plak..kat sini baju brand disney ade..tenderly..mesti best..wakakaka
 

Muhammad Adam Afnan Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template