Saturday, November 29, 2008

Bulan Mengambang, Pak Ngah Dah Balik..

Heeee...
Smlm hari sibuk mama. Dari pagi dia kat dapo. Kadang-kadang aje jenguk Adam. Taim nak nenenkan Adam, mandi, makan, tido. Selebihnye Adam main sensorang.
Sampai petang macam tu..siap goreng bihun (adik2, sodap x?), goreng naget (makyong kakak suke x?), buat ae te o.

Tengok2 petang tu ade orang datang...wah ramainye. Ade atok, nenda, makyang, pakteh, makcik, maksu dan makyong. Adam seronot...ramai orang main dengan dia. Sikit2 pok amai-amai..hehe

Malam lepas maghrib Adam kuar. Gi epot nak amik pakngah. Fes taim Adam menatap wajah pakngah..ekekeke Agak terkedu dan bingung... Mama bayangkan Adam bermonolog semase pandang pakngah

"Eh, sape ni ha? xpenah nampak pun. Ade bau mauri plak tu" :-)

Lambat jugak la pakngah nie sampai. Adam kol 7.50 dah ade kat epot. Sempat tido, dok dlm sling, nenen sumer. Makyong yang dari eksaited pun makin boring. Puas la dok menengok kat pintu tu tp xkuar2 alih2 datang kat belakang mama plak. Fuhhh.. ajaib sungguh!

Pakngah dah ade, so boleh balik. Sebelum balik kite makan kat Najaha Sifud. Menu kami sekeluarga :

Atok ~ Nasik goreng tomyam ~ fresoren
Nenda ~ pun same mcm atok (sehati sejiwa la plak) ~ ae suam2 kuku
Abah ~ Nasik goreng thai ~ leci
Mama ~ mcm atok ~ tembikai leci (upgred sket dr abah)
Pakngah ~ Mi goreng mamak (haiyya..balik dr NZ mkn mamak ka?) ~ ae sirap bandung
Makyang ~ same gak mcm atok ~ ae suam2
Pakteh ~ Nasik goreng pataya ~ xingat la plak.. :-(
Makcik ~ Nasik goreng cindawan ~ ae sirap bandung
Maksu ~ Nasik goreng pataya ~ fresoren
Adam ~ ae susu paling besh ;-)

Bape henggat? Mama tak ingat sebab bukan mama yang bayo.heee Pastu kami pun balik. Adam sekejap je sampai, yang lain tu kol bape sampai umah?

Hokey la yer...tunggu taw, petang nanti Adam balik. Daaaa

Wednesday, November 26, 2008

Babywearing part2

Advantages of Baby Wearing
Baby wearing is one of the oldest traditions of parenting around the world. For centuries baby wearing has given parents a way to meet the diverse needs of Child, Self, Family and Community. By providing the best we can for our children, we offer them a chance to reach their full potential. Strong human bonds and lots of physical contact help form the secure "world" where the infant learns best.

When a parent wears their baby in a sling or carrier, both the parent and the baby quickly learn to read each other's cues. Dads get a new role that's more fun than just diapering: baby slings and carriers provide a way to comfort your baby or help her drift off to sleep. Wearing your baby helps harmonize your infant's systems, because they mirror the caregivers movement, breathing, and heartbeat. These rhythms reflect the womb experience, easing the transition into the outside world. Wearing baby in a sling or carrier is the best way to nurse on the go. Busy mothers can give their child the best nutrition possible, anywhere. You have the freedom to do virtually anything while you give your child what they need: You!

Babies really take to slings and carriers because of the closeness, security and comfort they provide. Within a few days, you and your baby will work together to discover how baby wearing works best for the two of you. As you can imagine, each caregiver/child pair finds a different comfort. One thing is common too all: a deeper bond between caregiver and child.

Some of the benefits of slinging your baby are:
1. A continuous daily relationship with one primary caregiver (usually the mother) results in the most intelligent nurture of a young child. Extended family members also provide a constant and assuring presence.
2. A baby held in-arms, or worn in a sling or carrier, moves as a unit with the parent. The adult's hands are free to care for older children and perform other tasks. Baby can calmly indicate when to be put down instead of crying to be picked up.
3. A baby whose cries are responded to promptly learns to trust. When children are accustomed to being comforted by people, not things, family relationships tend to remain simple.
4. Children integrated into the daily life of family and community have a tremendous educational advantage. Babies in-arms are mostly in a quiet alert state of consciousness, observing their surroundings from a secure perch. Older children learn lessons that are relevant and essential to their well-being.
5. Both parents and babies get their needs met by unhurried communication and humane interactions. The respect shown to small children by parents will reflect back on them in later years.

Carl's Jr gak




Wakakaka..hohohoho
Adam dah rase dah bege carl's jr ni. Abah & Mama ode double western bacon cheesebege. Sedap..pattynye very juicy. Hrmm..tapi tak boleh makan selalu kate abah. Kopak duit beb..beli 2 set tu dekat RM50 gak!!!

Dalam Midvalley tu mama gune RS tuk dukung Adam. Syok aje dok dalam tu. Orang plak asik nengok aje. Apalah dorg nie..jeles la tu..huhu

Malas la nak tulis lagi..cukup aje lah..gpun dah sampai dah hajat..just nak gtau dah mkn carl's jr tu..hehe

Monday, November 24, 2008

Babywearing




Assalamualaikum sumer..
Ade biter baik..rini ringsling Adam baru sampai. Beshnye..mama teruja sesangat nak pakai. Aduyai..sabo aje la mama nie..kesian kan Adam.

Ringsling nie mama beli online..RM48 + RM7. Ok la kot..kalu takde sale RM65 + RM7. RS Adam kaler cekelet + kotak2 oren & merah. Ini aje yg pada mate mama nampak cantik & bole pakai unisex.

RS ni bole buat macam-macam posisi..breastfeeding pocc, tummy-to-tummy, hip carry, back carry, front carry, kangaroo carry..(hrmm..ape lagi ek??)

So far (setelah 3 jam prektis) mama masih tak mahir satu pun..hehe payah jugak nak pakai bende nie. Tengok lam youtube tu senang aje. Mama baru try 1, hip carry...gendong punye gendong Adam pun langsung lelap. So sesi menerai akan ditunda sehingga modelnye bangun.

Oklah, nak turun jap amik angin kat bawah. Nak beli eskem pun ye...nak tunjuk RS baru pun ye gak..hehe bubai..jumpe lagi nanti..tata titi tutu..

Friday, November 21, 2008

Tetamu istimewa

Semalam Adam sangat seronot. Tok Dedi, Nenda, Wan Long, Cik Ina, Makyang, Pakteh, Makcik, Maksu & Makyong Jamila - Si Keriting datang menyinggah. Of course la mama dah mintak izin abah (kang ade plak yang cakap tak mintak ijin suami)! Dorang sebenarnye tengok Achek (mama panggil achek la..Adam panggil wanchek) yang baru buat pembedahan tiriod.

Meriah tol umah...Adam pun tunjuk aksi pok amai-amai dia, menonggeng-nonggeng. Suke la Adam jadi tumpuan. Lebe kuang pukul 5pm dorang seme bertolak ke umah tapi nak singgah Seremban lak..tengok PakSha (mama panggil la) Dia nak gi haji kate Nenda 28hb nie. Sebelum tu sempat lak singgah dataran kat depan ni ha beli ubi ketuk.hehehe Lam kete bole la lumba sape "tuuuut" paling kuat..hahaha

Petang bila abah dah sampai umah ktorng g playground li eskem. Beshnye Adam dapat tengok abang-abang, kakak-kakak, main-main suka hati. Bile la Adam bole jalan..nak main buaian, gelongsor.

Gambar takde plak nak kongsi..takpe, nanti mama mintak kat makyang. Haaah makyang, jangan la kodokot lak..nak gambar Adam semalam yang makyang snap banyak-banyak tu.

Monday, November 17, 2008

Hari yang dingin

Senin yang dingin. Dari malam td ujan turun xbenti-benti. Adam pun dapat tido selena-lenanye. Adam suke cuaca dingin. Macam tido lam ekon agaknye.

Adam tak mandi pagi hari ni sebab sejuk. Dah yak pagi td mama cume lap-lap aje badan Adam dengan air suam. Pastu tukarkan baju. Tapi pakai baju tido..long sleeve dengan suar katak (makyang cakap).

Perancangan hari ini selain nak mandikan Adam sebelah petang adalah nak memborong eskem 20sen kat playground. Tapi satu pun tak menjadi. Jam dah pukul 6 ptg Adam tak bangun tido lagi..macam mane nak mandikan..sejuk lagi ha cuace skang.

Pukul 6ptg juga harus kuar dari umah kalu nak beli eskem. Kalu lambat haruslah eskem dah abis dirembat oleh kanak-kanak ribena (nak tobina ina...!!! eh sape tu ha??)

Oh Adam, bangun la sayang oi..mama pun boring takde kawan nak main..hehe

Sunday, November 16, 2008

Pasar oh pasar

Hari ini hari Ahad. Adam bangun pukul 7.15 am..waduh..anakku nape la bangun pagi sangat? Adam mesti rase sangat best sebab celik-celik mate aje ade abah dan mama kat kiri dan kanan Adam. Pas abah & mama siap lebe kuang kul 8.40am kami pun bergerak ke pasar Salak.

Abah dukung Adam, mama usung troli ke hulu ke hilir pilih barang. Mama beli ikan, ayam, daging, bawang & sayo. Dah beli barang-barang basah gerak plak ke kawasan makanan & pakaian. Macam-macam menu ade. Nasik lemak, soto, macam-macam mee ade, air berkaler-kaler. Mama beli putu piring & kue pau kiss. Mama beli pau kiss sebab tak penah jumpe pau tu.

Pasar tu sangat hebat tapi kalau pasar ni berbumbungkan atap & berekon lagi la hebat. Takdelah Adam nak berpeluh-peluh di bawah sinaran matahari. Adam diam aje sebab syiok la dapat kene dukung..gipun dia dah ngantuk sebab bangun awal td. Lepas sejam kami pun balik. Adam pun tido la dalam kete.

Sampai aje umah, kuar aje dari kete dia pun terbangun.haha

Friday, November 14, 2008

Koleksi..

Yang merah lum muat nak pakai, kiri kanan dah pakai dah..Koleksi romper Adam. Masih belum pakai lagi..lum muat..
yang ini saaalu pakai..nampak dah buruk kan?
Ini murah aje..RM 7/pc kat Reject Shop
Yang ini baju feberet kalu kat umah
baju tido feberet
baju jalan2 feberet
wet tissue carrefour
bedak Johnson's baby (double protection, blossom)
sempu Johnson's baby
sabun mandi Johnson's baby (milk bath)
losyen Johnson's baby (bedtime lotion)
minyak Johnson's baby
cologne Johnson's baby (summer swing)
diaper rash cream Johnson's baby
vicks vaporub
minyak telon mustika ratu

Thursday, November 13, 2008

Oh ais krim

Ni kat Alamanda. Miki maus lagi besa drp Adam
Koleksi eskem abah & mama. Yang kanan abah punye, kiri mama

Caaak!! aaa..
Ish..meleleh lak..


Sibuk la..malas pun yer nak hapdet blog..

ni citer hari senin yang lalu. Petang-petang abah bawak Adam jalan2 kat playgorund. Sebenarnye bukan ape..abah teringin nak makan eskem. Sambil jalan-jalan tolak stroller, Adam memerhati keindahan alam..nak lebih spesifik di Kota Warisan, Sepang. Kalau nak tau, Kota Warisan pun ade di kampung nenda Adam.hehe

Fuhhh..abah tiba awal di "kiosk" ahkak eskem. Ape lagi..memborong la eskem. Kaler oren perisa oren + asam, merah perisa stoberi, cekelt perisa milo, satu lagi sarsi, ungu perisa blek karen, kuning perisa jagung, ijau perisa air gas ijau tu. Sedih kan, satu pun Adam tak dapat makan.huhu Kalu beli eskem nie abah & mama beli banyak..biase beli mesti RM 3 ke atas.

Adam masih dalam percubaan nak merangkak. Kadang-kadang gerak jugak kakinye. Dapat lah selangkah dua. Sebabkan tangan tak boleh angkat lagi, gedebuk, jatuh. Takpe Adam, bole cube lagi! Lagi satu kan, Adam makin mahir maen pok amai amai. Waaaah, pandai la bushyuk mama nie.

Lagi satu aktiviti Adam gi Alamanda. Saje-saje jalan cari barang. Yang kelakarnye dalam stroller Adam penuh dengan mainan. Sebabnye taknak bagi Adam nanges la. Sambil bersoping, sambil main. Bila nak bayar letak la kat tepi..hehe kopak la poket kalu nak beli.

Wednesday, November 5, 2008

Hari yang biase aje..

Hari ni macam besa aje..takde yang abnormal. Adam makan bubur nasik, pastu makin ligat prektis nak merangkak. Kang bile dah penat menangis..aduyaiii..

Tapi yang paling best hari ni Adam semacam dah pandai tepuk tangan. Bile nyanyi aje lagu pok amai amai haaa..mule la dia nak tepuk tangan. Waaaaahhh..pandai lah dia!

Malam plak teman abah yang teringin nak makan tosai kat kedai mamak. Dapatlah jugak Adam naik kete jalan-jalan. Huh, Adam ni memang suuuuuke la sangat kalu dapat naik kete.

*~*~* Untuk pengunjung setia blog Adam ni, skang blog Adam dah ade hiburan. *~*~*
*~*~* Bole la dengar-dengar yer.. *~*~*

Monday, November 3, 2008

Glory Beach Resort

Beshnye tido lam ekon

Nak balik dah..bai bai

Adam bersenam

Baru sampai..nak mandi laut la..

Cakkk..

Semalam Adam baru sampai umah. Hari Sabtu Adam gi PD..untuk bergumbira. Bertolak hari Sabtu ke PD. Saje-saje nak join nenda punye program family day sek dia.hehe Dalam group tu nenda sorang aje yang bawak cucu. Over lak kan?

Check in kul 2.30pm, sukanekanye kul 4.30pm. Mama ngan abah tak masuk ape-ape acara pun. Lebih menjadi tukang sorak aje. Malamnye plak ade BBQ. Fuhhh..sedap gak. Ade kambing, ayam bakar, nasik goreng, wedges (ni mama rase paling sedap) banyak la lagi..salad ade, kek ade. Habis makan Adam pun balik bilik tido.

Esoknye takde ape-ape aktiviti, Adam habiskan mase memprektis nak merangkak. Check out kul 12 noon, gi lunch kat kedai mane ntah. Pastu split dengan tok dedi. Kitorg pun balik umah rehat-rehat.
 

Muhammad Adam Afnan Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template