Thursday, January 22, 2009

Kampung Semerbok



Hari ni ari kames..Adam masih di kampung...weee Sebenarnye Senin petang abah hntr mama & Adam ke kampung..hari Selasa abah g Shah Alam ade surkus. Hari ni petang baru abes.

Tapi tak kan la nak abah amik arini kan..kalu yer pun sok la tp dah alang2 Sabtu ler..hntr pak ngah Adam nak balik NZ balik.

Ape ektibiti Adam kat kg? Men ngan pak ngah, men kucing, men pasu tokdedi, men lappy makyang, kacau maksu tido (kalu Adam tido lmbt). Banyak sungguh ektibiti dia..nak tido punye la payah. Tapi yang tak best Adam ni takleh berenggang ngan mama.. :-( lotih la..asik nak kene pegang aje..

Ari Selasa aritu Adam naik kete baru nenda. Myvi itam..kelas gitu nenda bawak g skul pastu pakai lak sepek itam..fuhyooo.. Gambar ado..tp makyang lum upload lagi..sila cepat yer makyang..

Saturday, January 17, 2009

Duduk




Tengok la aksi Adam..

Eksyen sket dah duduk nie..

Tapi kalu dia duduk kene dok blkg dia..

Sebab jap2 lagi sure dia tergolek ke belakang..

Pastu nangis jerit2..

Macam sakit sgt la..aduyai..

Yang lagi satu tu mase g jayen..

Saje mama test bagi Adam dok lam troli..

Apara Adam nie..

Gebon agaknye..

Nangis..ish..xmalu la dia..

Monday, January 12, 2009

Nak yang ini


Gambar : www.mydear.com.my

Pelik x tgk gambo2 ni?

Barang2 ni bukan kepunyaan Adam yer..harap maklum..

Ni mama idam2kan nak beli tuk Adam..

Dari kiri

push car ala2 beduza..

wohoho..nampak cam ganas sket

baby chair

sebab Adam dah duduk, kusi ni ade detachable tray leh lotak mknn

carrier

senang nak bawak Adam jenjalan.

makin besar tak sesuai pakai sling..sakit bahu

Tapi yang carrier tu salah satu aje ler..

Takde nak beli dua pun..

Rase2nye ade yang nak li kan tuk Adam?

Besday Adam pun dah dekat.. :-D

Friday, January 9, 2009

Nak naek kete

Mlm punye citer..pas maghrib mama nak bwk Adam g kedai. Tp sebab bile letak Adam lam carseat, dia dah nangeh2 so mama bwk la dia blk ke atas dok dengan abah. Padan muke kene tinggal.hehe

Pas 1/2 jam lebe kuang mama pun balik. Tengok2 Adam nangeh walaupun abah dukung. Mama plak pujuk..xjalan gak. Lame la si Adam ni ngamok..menjerit2 mcm sakit!

Last2 abah ckp jom kite naik kete. Hohoho..sungguh gumbira dia lam keta. Bercakap2..pastu nenen last2 lelap. Takde la lame pun round. Keta pun dah paking dia pun terjage balik. Sampai atas Adam bole main mcm bese..best la tu dah lepas hajat dia nak naik keta..aduyai anakku ini..

Gigi ku sudah ade

Hari ni mama cek lagi gusi Adam..sebab dalam 1 minggu lepas gusi atas Adam nak laen mcm sket. Betul tekaan mama..Adam nak tumbuh gigi..yeeeyy!!!

Stakat arini baru kuar sebatang yang belah kiri..yg belah kanan nmpk gaya mcm nak tumbuh jugak tu..mcm gigi bawah Adam..yg tumbuh dulu belah kiri.

Wohohoho..bestnye..camne la ek rope Adam dah ade gigi atas..Jgn gigi jarang mcm gigi bawah sudah..hehe

Ok Adam..berus gigi mama dah beli, jgn mlas gosok gigi tau. Lagi 1, kalu nenen jgn geget..nnt mama majuk!

Thursday, January 8, 2009

Boikot!

Tau kan wiken ni patutnye dah plan nak g Hytex. Ade warehouse sale tuk bj2 baby & kid. Brand offered Disney Bb, disney, Looney Tune, Looney Tune Bb, American Athletic..ntah..hape la lagi..

So disebabkan ini produk ade "brand" so xjd la pegi..mahu boikot. Ape lagi yg patut diboikot? Ini ek..


Hmmm..tp bile ckp psl boikot ni terpk beberape persoalan..

1. Perlu ker boikot?

2. ape kesannye pd mereka kalu kite boikot?

3. ape pula kesannye pd ekonomi negara kite?

4. Mane lg baik..boikot atau derma pd saluran yg betul? Kalu derma sah2 ianya akan sampai kepada yg memerlukan insya Allah

5. Mungkin ade sesetengah brg yg kite boikot ade substitute product, tp mcm mane dgn yg xade?

6. Waktu memilih barangan, adakah kite membawa list brg2 yg perlu diboikot?

7. Apa yang diboikot? Setakat produk keluaran mereka yang di pasaran? Mcm mane plak dengan hiburan? Ini..internet ni..nape xboikot?hehe

8. Lum pk lagi..

Ape2 pun moga sahabat2 kite di Palestin akan dilindungi Allah, yang sudah tiada pula agar roh mereka dicucuri rahmatNya & di tempatkan di kalangan orang2 yg beriman.
Semoga Allah membalas perbuatan mereka ini..Amin ya Allah

Adam vs Obat

Pas balik klinik smlm Adam masih bergantung pd ubat nak bg reda panas dia. Tp bile nak mlm dah makin ok..tp still makan ubat la..kot2 kang panas balik lak.

Sebelum tido last Adam mkn ubat kol 11pm..after 4 hours xbg dah ubat sbb mcm ok jer..tp bile subuh cek2 mcm panas so mama kengkunun nak la sumbatkan ubat peluru tu kat montot dia mase dia tgh tido.

Tujuan Dr bg ubat peluru tu sbb Adam jenis payah mkn ubat so kalu bg ubat peluru tu sepatutnye kije bagi mkn ubat akan jd makin senang. So mama pun sumbat la ubat tu kat "tuuuut" Adam..1 try..kuar balik..hehe

Pastu masukkan balik..tp Adam mcm dah sedar dan terasa ade sesuatu kat situ so dia dah merengek2 xselesa..tp ok la sbb ubat tu masuk xkuar2..Pas pakaikan pempes (lum sempat pakai suar) Adam dah yak la pulak! Ayaaak!!!! So kuarla tinja & ubat tu sekali..

Cubaan kedua, gune ubat peluru ke2..xberjaya sbb dia dah meraung2 dan ubat tu asik terkuar aje bile dah masuk. Payah la plak pakai ubat ni..so mkn jer la ubat mcm bese..

Untuk hari ni (kames) nmpk mcm dah ok..Adam pun dah xmkn ubat tiap 4 jam..sampai mlm ni ade 2 kali jer mkn. Hopefully Adam dah recover.. :-)

Wednesday, January 7, 2009

Demam lagi :-(

Hari ni pagi2 dah gi klinik sbb demam Adam xkebah2. Bukan la xkebah..kalu mkn ubat ok la..kalu ubat dah abes bdn dia setat panas balik. Malam td panas lee sket dr biase..risau mama.. Adam nanges2 kene lap2 bdn..dia kan takut air sejuk!

Tp bile dah cek kat Dr, Dr kate demam dia xla kuat sgt..alhamdulillah..

So dapat 3 jenis ubat; ubat demam, vitamin & ubat demam yg masuk ikut montot. Dr bagi yg itu sbb Adam jenis payah nak mkn ubat.

Balik dr klinik td sampai skang Adam dah mkn ubat demam 2X + 1X vitamin. Nampak mcm ok..dia pun main mcm bese aje..nenen & mkn pun seleranye ok. Dalam pada tu mama lap2 kan badan Adam..nak bagi demam dia cepat kebah. Ubat yang masuk ikut montot tu lum gune lagi..kalu taim Adam lelap mlm kang, if panas lagi baru sumbat kat montot..hehe

Td baru sekejap bagi Adam main air lam bathtub dia..bubuh air sket aje..nak plak dia main..tak nanges pun..Sok buat lagi mcm tu..nnt dia xde la takut mandi air sejuk lagi..

Adam o Adam bucuk..mmmmuaaahhhh

Tuesday, January 6, 2009

Demam la..

Pagi subuh td lebe kuang 5.45pg Adam bangun nak nenen. Mase Adam kat mama, mama rase pale Adam mcm panas. So sambil Adam nenen mama amikkan suhu bdn Adam. 37.6 ko! Agak panas. Ape lagi..abis aje Adam nenen mama terus bagi Adam ubat demam yg klinik bg mase cucuk Adam.

Pastu mama bancuhkan asam jawa..buat pekat2 then lumurkan kat pale (ubun2) Adam utk kuangkan panas. Takut la mama demam panas nie especially utk baby & kanak2.

Pagi ni monitor Adam..Adam still aktif tp lepas 4 jam dari bagi ubat pagi td iaitu kol 10 badan Adam mula panas semula. Cepat2 bg ubat..mmg ubat tu kene bg every 4 hours pun. And now dah pukul 2 suhu Adam mcm pagi td jugak. Dah bg dia ubat. Nnt reda la tp cam bese lepas 4 jam mesti panas semula.

Selain tu mama kene la lap2 bdn Adam bg dia selesa sket selain nak kuangkan panas dia. Rambut Adam pun klako..terpenyek dek asam jawa..hehe

Adam sayang..cepat sembuh yer..

Monday, January 5, 2009

Merangkak pulok!

Wahai orang2 kampung, orang2 bandar, orang2 Sepang dan semua orang di donia ini..

Adam dah merangkak la wei.. :-)

Adam dah dapat merangkak..sonotnye mama..dah 8 bulan baru merangkak..
Wahh..amat memberangsangkan la Adam nie..baru dua tiga ari lepas dapat duduk sket2, pastu dah bole berdiri skang dah merangkak pulak. Sukenye mama..

Petang td mama tertengok 1 blog forumer cari..anak dia name Amir, umo 6 bulan kalu tak silap. Paling best bile nengok video youtube yang Amir nie berenang (of kos la pakai pelampung). Yang mama kagum sebab Amir tu tak nangis pun..Adam jer..takut kene air.

Ini blog tu.. http://imtotallyclueless.blogspot.com/

Syiok jer anak dia berenang. Mama wish nak buat Adam mcm nie..Pasni kene ajak abah cari pelampung..hehe

Okla yer..dah mlm tp Adam xde gaye nak tido pun..sbb dia baaaru aje bgn tido..aduyai..kene stay up la pulok..hehe

Sunday, January 4, 2009

Boleh duduk?

Tahun baru..Adam pun ade kepandaian baru.

Adam dah mule nak duduk. :-) suke sgt mama! Nnt gi jayen leh dok lam troli..xyah pakai sling atau stroller.

Tapi stakat mase ni dia duduk kakinye agak bersepah kate makyang..takpe..lame2 nnt mesti cumil aje dia duduk.

Sedang mama Adam ni tulis blog, Adam ngah buli abah. Dia panjat2 abah.hehe Pastu nangis ngade2. Pastu dia geget bahu abah. Baru ni plak ngah nari2 ngan mainan baru beli kat pasar pagi td. Ala2 piano la mainan nie..pandai Adam tekan2 button yg ade. Camno abah nak dengar tb Adam? Bising la..

Hari ni Adam makan ape? Hmmmm..mama buatkan Adam nasik lembek + ikan tenggiri + keret + 3 helai daun bayam. Ok tak cik dietitian?

Oklah, sekian saje untuk kali ini. Nnt2 kite citer lagi. Daaaaa....

Saturday, January 3, 2009

Anakku Warehouse Sale

:-)

Adam ikut mama gi Segambut, ade warehouse sale kat sane..
Tak beli byk pun sbb nak g hytex pulak..

ini aje yang dibeli..

sabun mandi 3 botol RM20, kasut RM10
Seluar selai RM5

Seluar pendek 3 RM10
T-shirt selai RM5
Yang ni sepasang RM10

Pastu kami ke The Curve..jenjalan..carik romper..murah gak..ade yg Rm8 selai tp xde saiz Adam. Pegi plak Brands Outlet kat Ikano..dapat la romper ni Rm5 selai. Jadi la..buat basahan..Pasni nak gi Hytex pulak..sape nak ikut? Jum gi Sabtu minggu dpn..
Barangan jenama Disney..hehe

(Mlm ni ade forum perdana ehwal Islam kat dataran Kota Warisan.. :-) )

Friday, January 2, 2009

Air kolam sejuk?

adam gebon :-)yang ni Adam suke :-)

yang ni pun best

hoho..sejukkkkk

oh no no no no

1 Jan 2009..first story year 2009..

Adam gi kompleks kejiranan Perbadanan Putrajaya Presint 9 semalam. Ape ade sane? Ade kolam mandi. Ramai bebudak mandi sane. Yang paling penting masuk free.hehe

Aduyai si Adam Afnan ni. Baru celup kaki dia kat air tu dia dah meraung. Meraung macam orang kesakitan. Ish..malu plak gasenye..

Kejap2 try lagi celupkan kaki dia..mmg la dia ni takut air sejuk. Selalu kat umah mandi air suam. Ngengade la Adam ni tau! Last2 bile nak celupkan kaki dia dah standby..kaki dibengkokkan, tangan lak paut pada kite. Dia taknak turun..hehe

Bawak gi playground plak sbb dia xmo mandi..amboi..kan main lagi dia suke. Tapi Adam lum leh jalan so xleh main yer.

Penat nengok anak orang mandi..anak kite plak nangeh2 takur air. Last2 gi makan kat kedai seberang jalan. Pastu tetibe mama dapat sms kate tokdedi nak dtg umah.

Pas mkn gi beli apam balik, pastu sampai umah sapu2 umah lebe kuang. Dah sapu2 sampah gi kedai mamak kat bawah tu nak beli murtabak. Tgh tunggu murtabak siap tetibe mama dah nampak kembara ijau mai..kan men laju lagi tokdedi bawak kete..pastu leh terlepas simpang lak..hehe Kene u-turn, same la ngan kete abanja tok ayah..hehe

Kat umah Adam buat hal. Sebab dah kene marah ngan tokdedi, dia pun majuk. Sebenarnye dia ni ngantuk tp bile dengar sore2 owang gelak2 dia xmo tido. Bile seme orang dah balik baru la dia lelap sampai kol 8 dia tido.

Dah masuk 2009..rase mcm baru aje Adam kuar dari peyut mama..

Adam Afnan bucuk shayang mama..
 

Muhammad Adam Afnan Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template