Thursday, April 30, 2009

Video Video Video

Hi sumer..assalamualaikum..

Hari ni xde citer..cume nak kongsi video Adam.

Yang ini mase main dengan mama. Gelak tak hengat si Adam nie.

video

See..Adam dah pandai pakai ketayap sendiri.

(Viewers sila abaikan backdrop yang berselerak yer..)

video

Okies..itu aje..daaaa

Countdown Lagi

Wohohoho..sudah hari Khamis ini hari.

Tahun lepas hari Khamis mama mcm biase aje..tapi ade gak sesekali tu datang rase sakit tu tp

xsakit sangat la..mild aje..Itu pun dalam sehari tu ade la 3 kali..mama ignore aje tapi saspen

la..hehe Adam pun syiok aje main2 kat dalam perut mama.

Wednesday, April 29, 2009

Countdown

Ehehehe..

Tetibe mama rase mcm nak menaip. Sumer orang tau kan..arini ari Rabu. Esok Khamis, lusa Jumaat, tulat Sabtu..pastu Ahad..

Yeyyy..hari paaaaaling istimewa dlm idup Adam & Mama. 3 Mei tahun lepas, mama dah selamat melahirkan Adam Afnan pukul 6.17 am.

So Ahad ni Adam akan menyambut ulang tahun yang pertama.

Adam nak hadiah ape ek? Adam tuntut ngan makyang, cik Ina, Ibu Gea aje la ek.. ;-)

Ok..jadi ape tunggu lagi..kite countdown dari hari ni la ek..

Saturday, April 25, 2009

Hujung Minggu Adam


Hi all..ape kabar? Adam sehat2 aje..alhamdulillah..
Semalam (Jumaat) makyang Adam datang umah. Sebab dah janji ngan mama nak amek marble birthday cake (ade ker name kek cenggini?).

Adam seronok bile ade orang kat umah..sebab jarang2 sgt ade orang lain selain mama ngan abah.

Hari Sabtu pas bekpes roti canai abah ajak g mandi pool kat P9. Sepatutnye pegi petang Jumaat tapi sebab abah lik lambat so agenda postpone. Mama teruja nak test pelampung baru tuk Adam..hehe

Sampai kat pool tu orang memang dah ramai tapi masih ade port untuk Adam..weee..almaklumlah, kalu sesak kat dlm pool tu kang payah lak..pelampung Adam besar gabak!hehe Adam gune pelampun tu kejap aje..pastu dia nanges nak main kat lantai yang berair tu..ape la Adam nie. Tgk la Adam main air..
video

Pas abes mandi, Adam siap gi minum kat kedai seberang jalan. Makan apam balik yang nipis tu. Pastu gi Alamanda abah ajak. On the way nak ke Alamanda Adam tido..mebe penat swimming. Kat sane tak beli ape2 pun..just cuci2 mate & soping tingkap aje. Tengah jalan2 nampak lagi train yang kene masuk coin tu. Masuk la dua keping syiling 50sen. Adam pun main sambil pusing2 stereng. Macam yer yer aje dia bawak train. Dah syiok maen dah tak nak turun plak. Aduyai..sampai nanges2 dia. :-(

Adam dah nanges2 kami pun kuar ler dari Alamanda..gi cari makan plak sebab dah tengahari. Abah lanje makan kat Taman Warisan Pertanian. Makyang ngan mama ode air suam & nasik ayam, abah just minum ABCDEF (hehe) & sate Hj Samuri. Nyum nyum nyum..

Dah kenyang buat ape lak? Balik ler..sebab makyang nak balik dah..en otomen kang tunggu lame plak.hehe

Itulah saje ektibiti Adam minggu nie..
Mari layan picas pulak..


Itu saje..daaaa

Friday, April 24, 2009

Mainan Baru

Adam ade mainan baru..yea yea..!!!

Kapal terbang..sebab Adam suke kapal terbang. Duduk pun dekat2 dgn KLIA so memang tetiap ari dia akan pandang keluar nak tgk kapal terbang. Kalu dia dengar bunyi kapal terbang dia akan terexcited & buat2 bunyi kapal terbang same. Mase abah tgk internet pun dia akan menyibuk so abah akan bukak youtube tgk kapal terbang..memang dia sgt suke.
Robot ni abah beli sebab ntah..abah yang minat kot..kikiki Meh layan video robot nie.
Mintak mahap yer..anda semua terpaksa menyengetkan kepale nak tgk video ni..

video
(Cik Ina, buat an Adam satu robot buleh? besday present..hehe)

Lagi mainan ialah pelampung. Lame dah cari pelampung cenggini..so jumpe lak yang ini..murah pun murah..RM10. Abah nak amik 2 tapi mama cakap tak perlu..beli bende lain la plak..pelampung sampai 2 buat ape..hehe
Dan selingan, sweater baru tuk Adam. Abah yang berkenan ngan sweater nie so beli la..
Barang mainan ni beli kat Chow Kit Road..murah..sebab pegi sane abah saje2 nak tgk kedai borong2 barang made in China..boleh jual..kikiki

Kuala Lumpur International Book Fair 2009


Baru-baru ni Adam ade pegi Kuala Lumpur International Book Fair 2009 & PWTC. Haaaa...jgn ingat mama bawak Adam gi warehouse sale aje. Pesta buku pun pegi tau. Member2 mama dah pegi lum? Mesti lum kan?hehe

Owwhhh..Adam beli ape? Of course la buku..tapi tak banyak pun buku tuk Adam. Cukup lah dulu untuk yang beberapa buah nie. Tahun depan kalu ade lai bole pegi kite cari buku cerita, buku tulis2, buku kaler tuk Adam ok..

ini aje buku2 Adam

Tempat ni sesuai sungguh tuk cik Ina..(cik Ina, sila pergi..bole dptkan buku2 nak buat soklan peksa..hehe).

Tak tau nak kate murah sgt ker tak..sbb mmg tak pernah survey buku kat kedai2. :-P Mama beli majalah Pa & Ma aje..murah 50sen dari harga biasa. Tapi memang byk publisher kat sane..dari yang glemer sampai la yang xglemer..Karangkraf, sasbadi, pelangi..ntah ape2 lagi..byk sgt.

Adam baca buku cara terbalik..

Sekian tuk kali ini..jumpe lagi post2 akan datang..

daaaa

Wednesday, April 22, 2009

PONEY

Adam dah siap


@ SACC Mall Shah Alam

Ingat tak lagi mama Adam ckp pasal PONEY warehouse sale? :-)
Hari ni kami pegi. Bagi mama ok2 aje ler..tapi memang murah. Cume tak banyak pilihan untuk baby boy seusia Adam. Asal ade yang berkenan mesti takde saiz. Geram gak ler.. Tapi untuk baby girl, baju2 memang cantik2.

Jom tengok baju Adam yang mama pilih.

RM13.80 + RM11.97 + RM13.80

RM14.70 + RM11.07

RM15.60 sepasang

RM15 + RM12

Skang mari kite buat kire2 berapakah penjimatan wang abah. :-P

B4 discount>>>>>>>>After discount>>>>>>>>Saved
RM46>>>>>>>>>>>>RM13.80>>>>>>>>>>>RM32.20
RM39.90>>>>>>>>>>RM11.97>>>>>>>>>>>RM27.93
RM46>>>>>>>>>>>>RM13.80>>>>>>>>>>>RM32.20
RM49>>>>>>>>>>>>RM14.70>>>>>>>>>>> RM34.30
RM36.90>>>>>>>>>>RM11.07>>>>>>>>>>>RM25.83
RM52>>>>>>>>>>>>RM15.60>>>>>>>>>>>RM36.40

RM220.80>>>>RM80.94>>>>>RM188.86

+ Value buy RM15 & RM12

Banyak gak tu jimat..lebe kuang nak dekat RM200 wooo..total spent RM107.94 saje

okies..itu saja pelajaran matematik kite hari ni..daaa

*****

(P/S: to ibu riff, welcome to blogger's world)

Birthday Abah

21 April 2008 genap abah Adam umo 31. Abah makin tua..hehe

Selamat Hari Lahir Abah..
Moga panjang umur, murah rezeki, sehat2 selalu, & berbahagia kita selalu..

We love you abah..muaaaahh

Tuesday, April 21, 2009

Mari Makan KFC





Hari Ahad..mama ingat nak mkn bege aje untuk malam. Pastu abah sebut jom kite makan KFC. Hmmm..ape lai..mama ok aje.

Pas maghrib siap2, dalam kul 8.30 sampai ler KFC BBST. Abah ode snack plate, mama ode ape ntah..xingat lak name set tu.


Makan kat tingkat atas..memula mama suapkan Adam ngan kentang lecek tu ngan roti. Tapi 2 suap aje..pastu dia xmo dah. Mama suap lak ngan kentang goreng. Makan la gak sambil2 suap ngan ayam goreng. Pastu Adam dok kat kosi dia sambil pusing2 tgk orang sekeliling.

Peramah plak Adam..mane tak nye..dok tegur orang aje. Sampaikan ade orang lalu kat tepi dia, dia angkat tgn mcm panggil orang tu. Last2 pakcik botak tu amik Adam. Dia ade 2 orang anak dara yang cun. Mase uncle botak tu amik Adam dia tak nanges pun. Lame plak tu dia dok ngan orang tu..sempat la mama ngan abah abeskan mkn.hehe Sambil2 makan tu jangan lupe jeling2 kat Adam..tengok ape orang tu nak buat. Tapi tengokkan gaya orang tu mcm kepingin nak ade anak lelaki. Adam elok aje main..usik, pegang uncle botak punye jam seme. Pastu dorang nak balik so dia pulangkan Adam kat mama semula.

Heran kan Adam tak nanges bile orang tu amik Dah ler botak, tak penah jumpe plak tu. Tapi ngan toknek, nekwan dia usahkan dukung, pandang pun xbuleh. Ape la Adam nie..
(P/S: jgn amalkan selalu..takut anak kite dilarikan orang)

Sunday, April 19, 2009

Tak Teh Tak Teh

Baru bangun tido.. B-)
Bergaya dengan tudung mama

*****
Skang Adam dah boleh berdiri kejap2..dlm beberapa saat pastu dia jatuh la terduduk. Tapi dia lom berani menapak lagi. Takpe..nnt prektis lagi tau..sok2 boleh jln, senang dah takyah dukung Adam lagi..hehee

*****
Skang kite layan video Adam lagi. Yang ini kire agak2 baru la...Adam baru bangun tido pastu kitorg suruh dia kelip2 mate.hehe Tgk la siap dgn mulut2 lagi tu..

video

Yang ini aksi Adam tgk youtube. Tak paham mama ape yang klakar sgt
video

Ok..ini aje untuk kali nie.

Abah oh abah..cepat2 bawak Adam gi Poney ok.. ;-)

tata

Friday, April 17, 2009

Lagi dan lagi Award




Woooo..banyak giler award!!

Yang 3 tu Cik Ina kasi..yang gambar beruk tu Cik Emie kasi. Ekceli award cik Emie tu dah lame dia kasi tapi tak berambik2. Sori la yer cik emie..
TQ yer
**********

Skang jam dah pukul 11.30pm, Adam baru bangun tido..aduyai..mesti dia tido lambat lagi kang ni ha... :-(

Wednesday, April 15, 2009

Award dari Cik Ina


Ini award dari Cik Ina Adam.
Mekasey yo..

Umah Adam takde tucen la tp..sbb mama malas la nak bela. Abah beriya suh bela sekor, tapi nnt endup mama yg kene basuh kencing berak, mandikan dia.

So kalu Adam nak maen kucing, balik umah nenda okay..

Tuesday, April 14, 2009

PONEY clearance fair

13 to 22 April 2009

Poney Clearance Fair

From RM9

Brands Offered

Poney

Renew

Time : 10am to 10pm

Location (Tel 016 332 0579)

Ground Floor

Atrium

Shah Alam City Centre (SACC) Mall

************************


Yeehaaa..

Ade lai clearance sale..mahu pergi nnt..ibu riff dah pegi..yolah..dopan umah yo..hehe

Mmg buleh pegi bile ibu riff buat review..bole buat stok baju jln2..mebe baju raye skali..hehe

Award dr Mak Yang



Time kasih yer mak yang Adam yg bulat..hehe

Tp mama Adam maleh ya amat nak ikut rules kamu itu..xpo kan?

Wednesday, April 8, 2009

Jom Layan Video 2

Jom..lagi video Adam..layanz....

video

Ini time Adam belum tau merangkak. Ala2 askar gitu..Time ni abes baju (bhgn dada & lutut) kotor sbb Adam tolong Mama bersihkan umah


video

Sukenye dia..Tembam pipi Adam time nie kan? :-)


video

Adam, tak sakit ker ketuk2 kaki tu?

Ok..nntkan video Adam yang lain..daaaaa

Adam dah sehat..alhamdulillah



Hi all..Adam dah sehat. Buleh bergumbira seperti biase..weeee...

Adam sekarang ni suke sgt tiru ape yg abah dia buat. Abah kelip mate, dia pun kelip mate. Abah xpakai baju dia pun dok tarik2 baju soh bukak.

Adam ade baju baru. Baju tido. Tapi baju ni Adam lum muat lagi sbb ketinggian Adam blom cukup tinggi lagi. Mama tgk baju tu 81cm-86cm. Takpelah, nnt Adam dah tinggi sket bile la pakai baju tu. Mase tgh pilih2 baju yang agak sesaiz mama tanye la pompuan salegirl tu..disebabkan mulutnye bau longkang so mama malas la nak tanye lelebe..

Murah aje baju nie..Adam takde beli baju mahal-mahal.

Tuesday, April 7, 2009

Jom Layan Video

Jom kengkawan..layan video Adam..

video

Adam main tudung mama dengan abah. First time main..ok la kan gelak besar. Esoknye ajak main macam tu lagi dia dah xmo gelak. Boring la tu. Tapi ade bahayenye..sebab mama penah kuar pakai tudung nie..sib baik dalam kete aje..Adam dok tarik2 tudung mama.


video

Mase ni abah bawak Adam gi swimming pool kat presint 9 Putrajaya. Adam sangat suka air. Jangan la kowang gelak swimsuit Adam tu yer..stokin tu disarung sebab nak mengelakkan kecederaan pada kaki Adam, lantai tu kasar..kang melecet lak.


video

Mase ni jalan2 kat Alamanda. Saje naikkan Adam kat cookie monster nie.

Itu aje buat mase nie..layanzzzzzz...nnt upload lagi ok..daaaaa

Monday, April 6, 2009

Demam lagi


Hari Ahad semua maklum kan Adam ade di umah nenda. Kalu nak diikutkan tokdedi ke Kuantan..sibuk pasal bola sekolah. Tp disebabkan tokdedi dah lame tak jumpe Adam so Sabtu tgh mlm tokdedi balik gak.hehe

Kat umah nenda ade 2 ekor kucing baru..Bubu & Tamtam. Nenda amik kat umah Hang Lekuk (sori yer..hehe). Adam suke main dgn kucing nie..Tamtam pun suke main ngan Adam. Petang mase Adam nak balik ujan la plak. Agaknye kene tempias2 tu, sampai aje umah mama rase dahi Adam panas. So sampai umah bagi Adam makan ubat..punye la payah. Tgk2 plak ubat penadol sirap tu dah nak abis so pegi la klinik Raman beli ubat.

Arini (Senin) Adam masih demam. So every 6-8 hours mama akan bagi Adam ubat. Aduyai..ape la Adam..payah na nak mkn ubat. Meraung2 macam sakit! Tension tul mama. Petang tadi mama ade lapkan badan Adam. Lepas selesai lap mama bagi Adam kain lap tu. Kelakar la Adam..dia amik kain tu pastu dia lap badan abah plak.hehe

Adam berlatih berdiri..Dia berdiri pastu dia lepas tgn..pastu jatuh. Ekekeeke..banyak kali dia buat mcm tu td..agaknye dah nak berjalan la tu..cepat2 yer jalan..senang nnt tak payah nak dukung Adam.

Saturday, April 4, 2009

Pencapaian Baru

Wah wah wah..Adam nie..

Sejak semalam Adam dah pandai naek kete batman dia sendiri..tak perlu mama or abah tolong naekkan. Hebat kan Adam? Sekali langkah aje dah naek.. Turun pun dah pandai. weeeee..

Dah naek kang mule la dia tekan2 button hon & lagu..

Lagi satu skang kalu kite tgh tgk tv Adam suuuuke la sgt tukar channel. Aduyai..ini la..Adam kan makin tinggi..seme bende dia senang nak capai.

Petang ni Adam nak balik kg..kene hantar laptop. Nenda nak pakai. Aritu mama bawak laptop tu balik sebab kengkunun nak serbis.

Tunggu Adam balik yer..daaaa

Thursday, April 2, 2009

Makan time!!!

Hai sumer..pe kabar? Adam sehat2 aje.. :-)

Ari ni mama Adam ade rajin sket. Masakkan Adam sup telur. :-)

Bahan:
1 bijik telur ayam
1 ulas bawang putih
2 slices tomato
beberapa keping carrot
daun bawang & daun sup dicincang
garam secubit
1 sudu kecik minyak masak
2 ketul fish ball
Air secukupnya

Method:
1. Tumis bawang putih
2. Masukkan air. Tunggu sampai mendidih.
3. Masukkan carrot, fish ball, garam. Tunggu sampai carrot empuk.
4. Masukkan telur.
5. Bila telur dah masak, leh masukkan daun bawang, daun sup.
6. Siap..leh dimakan dengan nasik.

Sebenarnya untuk baby tak elok buh garam..tp mama terpaksa buh sket bagi ade rase sbb kalu tak, nanti Adam takmo makan. Air sup tu pun mama buh banyak2 sebab mama tau Adam suke air sup kan?

Yummy..Adam baru aje makan pas bangun tido tadi. Baaanyak gak dia makan..hehe. Bile Adam makan, carrot tu mm lecek l sampi hncur..kang tercekik plak anak mama sorang nie.

Sebelum nie mama ade bagi Adam makan sup bebola ikan tenggiri..tu pun Adam suke... :-)

Sup ikan tenggiri tu resepinye lebe kuang same aje dgn resepi kat atas. Kalu gune ikan yang baru laagi best.

Senang aje..memula bersihkan ikan tenggiri. Pastu amik daging ikan tu..jangan amik tulang kali lak..kehkeh Then campokan dgn sikit garam pastu tumbuk kasi lumat. Tapi disebabkan mama Adam ni malas, so just campo dengan garam, gaul rata pastu bulat2kan isi ikan tu.

Pastu tumis bawang putih, masukkan air tunggu air mendidih. Bile air dah mendidih masukkan kentang, carrot, cili merah (dihiris), garam, lada sulah. Kentang & carrot dah empuk masukkan la bebola ikan. Bile bebola tu timbul, tu menandakan bebola tu dh masak. Then taburlah daun bawang & daun sup.

(urgggg..gambo xbuleh nak transfer kat lappy..enpom dah bengong)

Wednesday, April 1, 2009

Klinik

Hari ni Adam ade appointment kat klinik kesihatan Salak. Adam sgt liat nak bgn sbb dia blom puas tido. Haaa..buat la lai..mama dah ckp tido awal smlm.

Lebe kuang kol 9.30am sampai klinik, abah amik nombor. Dapat nombor 2036. Duduk, tunggu..pastu misi pun ckp "sape2 yg baru dtg lum timbang dtg sini yer timbang". Mama pun bwk ler Adam kat seksyen timbang tu..ibu2 yg mengandung pun same nak timbang. Adam dibogelkan..aaauuwwww..8.5kg aje..xbape memberangsangkan bg mama.

Pastu tunggu lagi..lagi..lagi..dan lagi..lameee sgt pastu misi panggil name Adam. Just nak catat berat lam kad biru tu..aduyaaai..

Step seterusnye menunggu lai kat blkg lak..tunggu nak masuk bilik pemeriksaan. Tgk2 nombor 2048 dah kene panggil! Hissshhh..apa punya servis..

Dkt kol 11am baru la selesai urusan segala. So next appoinment 4th May..Adam nak kene cocok..hahaha

Gambar Adam kat klinik xde plak sbb mama tertinggal HP kat umah..

April 1st Entry

Dah masuk bulan April. Adam pun makin besar. Hhmmm..esok pagi kol 9 Adam kene g klinik ade appointment. Yang jadi masalah skang nie sampai taim ni Adam lom tido lai. Alahai anak bujang mama nie...suke sgt tido lambat. Bangunnye pun ofkos la lambat. Adaaaammm..mama tinggalkan Adam sok baru tau..

(P/S : Jgn gelak yer mama Adam add blog Zed Zaidi. Ade sesuatu yg berlaku membuatkan tetiba mcm nak minat kat dia..wakakakaka.. DUSYUMMMM!!)
 

Muhammad Adam Afnan Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template