Tuesday, July 28, 2009

Berjalan, Bercakap

Adam..sgt rajin berlatih jln skang tahu! Cepat tau..nnt leh beli kasut raye..weee..

Adam pandai dah ckp skang nie.."finish" & "fish"..care sebutan dia same aje.. "isshhh" tapi ade bezanye..kalu finish tu siap dgn tgn skali la geleng2 gitu.. (paham x? dpt imagine x?) Finish ni bese kalu tgk citer la..abis aje citer..dah kuar tulisan2 tu dia pun "isshhh". Finish la tu..ekekeke

Kebolehan baru Adam..passing barang (mcm straw, pen) dari mulut ke mulut. fuuuhhh..terrer la Adam..

Penglihatan, pengecaman Adam pun dasat..disebabkan selalu sgt tgk youtube..dia dah kenal logo MAS. Tadi tgk berita..so ade la citer psl MAS..tp gambo kapal terbang nye xde..cume logo MAS tu..Adam tunjuk tv "ussshhh"..itu bunyi air plane..

*****

Meh la..jom tgk video kegemaran Adam..

1. Adam suke kucing..q




2. Air plane..ussshhhh




3. Air plane lagi..




4. Terbaru..gummy bear

Sunday, July 26, 2009

Air Plane MIAT

Gara2 makyang Ida roda nak tumpang tinggalkan lappy baru dia kat umahAdam, adam terjebak nak tengok pameran kapal terbang kat MIAT. Dekat aje..kat Jenderam. Makyang berangan nak naik helikopter..wakakakaka


Sampai sane Adam tido. Kene lak parking kete kat luar kawasan MIAT kene bayar RM1 padahal itu bkn tanah dorg pun! Bagi mama biase2 aje..ala..helikopter..kapal terbang lame la yg dok ditayang. Pastu dpt tgk org yg naik helikopter..pilotnye femfuan tau.


Sgt boring..terus balik la after jalan2 xsampai 30min. Masuk kete..Adam bangun plak. Ahahaha..kete yg dlm perjalanan nak balik buat Uturn..balik ke MIAT. Bersemangat betul si Adam nie bile dia nmpk "air plane". Mule la dia buat bunyi dgn tgn2 skali..ekekeke..


Suuuuke sgt bile Adam excited tgk kapal terbang..mintak didukung sbb nak pegang tepuk2 air plane. Pastu heli polis lak buat pertunjukan..fuuuhhh..lalu atas pale Adam.. Adam tepuk tgn!


Rasenye puas kot Adam tgk air plane harini..Adam nak jadi pilot ker?

Gambar xde..tunggu makyang la.. :(

*****

Adam panggil makyang tadi.."daa.." hehehehe

Dah sampai umah tanye Adam..makyang mane? Terus dia buat bunyi air plane..mebe nak ckp tadi tgk air plane ngan makyang.. :)

Thursday, July 23, 2009

Adam Belum Nak Berjalan la..

Adam setahun dua bulan masuk bulan ni.

*
*
*

Masih belum bulih berjalan. Mase balik kg aritu ade gak Adam berlatih berjalan. Mama noticed Adam suke berlatih kat kwsn yg lembut2 mcm atas tilam. Hari tu kat kg dia berlatih atas karpet yg tebal tuh..Suke dia. Banyak langkah jugak la..tapi sgt la laju dia berjalan. Nak berjalan mcm pro..kikiki Makyang ckp Adam jalan mcm pinguin. Ade plak mcm pinguin..ish ish ish

*
*
*

Terasa mcm boring la plak dgn template yg ini. Pdhal baru 2 bulan kan tukar. Mama nak cari template yg baru lah..

*
*
*

Bosannye bile berblogging ni xde gambar nak share. Tipon buruks mama dah ok..tapi rasenye kebel la plak yg gusak. Aduyai..tipon ni..memcm la plak. Blutut pun xleh gune..camno nih?

Monday, July 20, 2009

Bertunang Si Anak Daro


Dari kiri Makyang Ida Roda, Makcik Faremaq, Makyong Jamila, maksu Nabila,
Ensem Boy, Tunang Paklong Z, Mama Adam







Penat sungguh mingu lepas. Adam sgt sibuk..sebab menghadiri kenduri bertunang cik Ina.

Tak tau nak citer ape lagi lah..

Wish tuk cik Ina

Selamat Bertunang,

Moga Selamat ke Jinjang Pelamin

Gumbira Selalu

Thursday, July 16, 2009

Citer Minggu Ini

Takde citer menarik..sebab tu mama takde citer nak kongsi. Kesian kan?

Ahad hari tu kuar jln2 g Tesco Semenyih. Sebab pempes Adam tgh buat offer murah..RM29.95. Murah kan? Kalu taim xde offer rege biase RM44.95! Ingatkan nak buatkan stok untuk Adam. Pegi tempat pempes tgk2 dah kosong kat rak. Yang ade cume packing kecik & saiz XL. So dgn keciwa g la round2 lagi sambil tgk katalog tesco.

Sekali tu terpandang tilam angin. Mama ckp kat abah..tilam nie murah..dlm RM55 aje..biase kat jayen pun RM70. Gi la cari tilam nih..pusing2 tgk2 abis gak. Aduyai..takde ape pun yg best sbb xdpt merembat brg2 yg diidamkan. Last2 beli la groceries sket..pastu beli kosi Mr Crab utk Adam.



*****

Adam skang dah pandai buat jeles2 kalu mama dukung shaun. Kikiki..siap nanges kuar air mate lg. & skang..Adam dah bole jln sket2..tp terlalu sket la..dua langkah..pastu bupppp..terduduk.

Esok Adam nak balik kg nenda..Sabtu & Ahad nak berkampung kat umah cik Ina. Nnt nak mkn kambing...weeee

Saturday, July 11, 2009

Ape Pulak Perangai Adam Ni

Adam buat perangai xsenonoh dia lagi. Tadi dlm kol 8 lebe dia terjage..mama kasi nenen pastu dia berdiri kat tepi tingkat (sbb katil dkt ngan tingkap). Adam suke berdiri kat sini sorg2..tgk air plane..tgk org lik solat. Pastu dia yak.. Mama tunggu la kejap kunun kasi can dia yak puas2 rupe2 dia dah tertido balik.

Ayoyo anak mama sorg nih..dia suke mcm nie..dah yak pastu dia tido..elok aje lena. Nak kejut cebok xsampai ati lak so mama biar aje..xsenonoh kan mama? Tapi pas mandi sumer mama buh rash cream johnson N johnson tu takut2 kalu nak ruam plak. Tapi mama tgk ok aje..xde merah2 ruam. Kulit Adam tebal kut..hehe

Petang smlm mama wat kek. Ade assistant baru..sape lagi kalu bkn miki maus mama nih..dia main ngan pemukul mixer tu..siap buat sound lagi..mcm bunyi mixer..sebijik! Pandai lak tu..dia tau bezakan bunyi kapal terbang, kereta, mixer..

Weekend nie..tak tau nak g mane..mama ajak abah g IOI mall..sane dah bukak wing baru..ade butik croc, BO..tak pun nak g mid valley..buhsannye..jom la abah..

Tuesday, July 7, 2009

Mahu Cakap Ape Tue?

Lately mama perasan Adam mcm nak bercakap pun ade. Tgk iklan katun spongebob, Adam akan ckp "abobobo" Comel aje munyi dia ckp. Tadi plak tgk iklan oreo yg tony eusoff tuh..iklan tu dia suke sgt.."ataaa" sbb budak tu kan ckp "putar".

Tipon berbunyi? Dia dulu la yg angkat tgn ltk kat tinger..haha..Azan pun same..dgr aje azan "aba aba"..Allahuakbar katenye.

Nnt taip lagi la ek..nak tgk tv.

Monday, July 6, 2009

Hari Ini Ade Appointment

Hari ni sumer tau kan? Dah bagi tau mlm entry sblm nye..Adam ade appointment kat klinik kol 9am. Tapi sampai klinik dlm 9.50am..hehe

Timbang Adam ade la 8.9kg. Tak memuaskan lah bg mama. Mcm biase la..nurse akan tanye Adam minum susu ape..mkn ape..dah pandai ape..etc etc. Tup tup nurse ckp arini mkn ubat cacing yer. Ubat cacing nie kene bg every 6months. MRR dah bg sumer..so tunggu 18bulan ade lg injection. Haha..Adam kene mkn ubat. Tapi mama tak pasti ubat cacing brand ape. Pegi la bilik yg lg satu tu..tmpt bg ubat, injection tu.

Punye la besar picagari tuh..mebe ade dlm 5ml Adam mkn ubat cacing tuh. Ubat tu kaler putih mcm susu sket. Adam mcm biase la..tak suke org pakse2 mkn ubat. Mmg payah la..dia meronta2 xmo mkn.

Selesai urusan kat klinik kami pun balik. Next appointment 7 Spetember 2009 kol 9am. Mase tu umo Adam 16 bulan. Dlm kete Adam tido sampai la kat jayen. Dah kuar dari jayen Adam pun bgn pastu bwk dia g main.

Pastu kami pun balik..

Sunday, July 5, 2009

Malam Adam

Sebelum tido nih mama terase nak coretkan sesuatu pasal Adam. Untuk pengetahuan semua, Adam waktu nie sedang main2 dgn abah & sambil2 tu intai2 tv tgk iklan.

Jumaat lepas makyang Adam dtg umah. Nak buat cheese cake kununnye..tp mama yg buat byk lah..dia hancurkan biskut oatmeal aje untuk base cheese cake tuh. Jap ek..skodeng blog dia nak amik gambo kek yg sgt lazat itew..




Adam sgt rancak bermain waktu nih..ntah pukul bape dia nak tido. Esok ade appointment kat klinik untuk check up bulanan. Kul 9am ok Adam. Nnt jd mcm yg lepas2..kene kejutkan dia. Pastu kang dia buat akal dia..mate pejam tapi ckp "chico..chico.."

Perasan mama lah kan..Adam skang mcm nak bercakap. Lagipun ade org kate..lambat berjalan tp ckp cepat. Ntah la.. Skang Adam sgt pandai main caaak caaak. Dia lindungkan muke dia dgn buku ker..teddy bear ker (ehh..boy pun ade teddy bear??) laptop ker..pastu dia tinjau sket..pastu ckp "taaak" ekekeke..

Petang td abah mama bwk Adam main gelongsor. Sebab aritu makyang dtg tgk Adam main gelongsor bantal. Pdhal dia xpenah tgk org main gelongsor. Suke sgt dia..sampai xmo balik..

Adam tgh main batcar dia yg kaler itam itew..bising..dgn hon dia..




Sejak dua menjak ni Adam suke sgt tiru ape yg kite buat. Ni tgh sibuk nak pakai kasut dia. Aduyai..kang xdpt pakai xpasal2 dia nanges. Kalu masuk lam kete, dia la yg sibuk nak psg ekon. Enjin kete dah mati tgn dia la yg dulu nak bukak pintu. Kalu dalam kete dia sgt serius tgk kete..petrol pum..& traffic light.

Okies la ek..slamat mlm sumer..mimpi indah..muaaaahss

Friday, July 3, 2009

14 Months

Syukuuuuuuur alhamdulillah (mcm keklan hayyo..sambil tadah tgn) Adam hari nie cecah 14months.

Mulut makin bising..ade aje yg dia nak ckp. Mlm tadi plak dia dah bole berdiri sendiri..tak perlu pegang kusyen ker..dinding ker..dia dah bole berdiri. Nak jalan? Ntah la..dia enjoy merangkak agaknye..hehe

*****

Petang ni makyang nak dtg. Mama ade pojek cheese cake yg lazat berkewim. Nyummmm nyummmm..

Thursday, July 2, 2009

Gebon kah Abah???

Smlm nak kuar abah tercari2 wallet dia. Puas cari merata tempat hatta sampah yg dah dibuang dlm tmpt buang sampah yg kat tmpt parking kete tu pun dia punggah tapi nemang xde. Mama pun ade gak tulun abah cari..penat aje yg dpt..walletnye xjumpe.. Mama tanye abah kalu mama jumpe wallet bape abah nak kasi? Abah ckp RM150..yeeehaaa!!!!

Ralat sgt hati mama..sbb wallet tu hntrn kawin kami dulu.. :( So tadi Adam temankan abah uruskan segala benda yang berkaitan dokumen yg ade dlm wallet tu la kan.

~~~ ic
~~~ atm card cimb (mama punye) & maybank
~~~ kad perakuan nikah
~~~ lesen memandu
~~~ note RM50 (6keping)
~~~ lain2 kad yg x berapa nak penting mcm tesco clubcard.

Mule2 g IPD Sepang. Buat report. Kene bayar RM2. Dah settle yang itu g CIMB plak buat atm kad mama yang baru & kuarkan duit sket nak uruskan yg lelain nnt. Dah la poblem sbb signature mama yg kat buku tu signature lamo..dah xsame plak..puas la pektis kat bank last2 dpt gak. Dpt kuarkan duit & dapat atm kad yg baru. Kene kuar lagi RM12 untuk ganti kad.

Bile wallet ilang ni kite akan rase mcm tersangatlah terdesak. Every single cent sgt lah berharga..wuuuu..G plak JPN. Abah dpt IC sementara yg xdisahkan. Sebab??? Cap jari kanan poblem. Dia citer mase buat IC dolu2 jari knn tu cedera..so thumb print tu xensem la kan..Tadi buat lain la plak thumb print tu..That's y la dpt IC sementara yg xdisahkan. Kuar lagi RM110!!

Dah mcm tu xdpt la nak buat ATM kad maybank. IC sementara tu kene bwk g JPN kat Putrajaya untuk disahkan dulu baru boleh gune untuk urusan yg lain. Aduyai....Sebab dah petang abah ckp esok aje la gi Putrajaya settle IC, lesen & ATM kad.

Sampai umah lepak2 tgk carigold, cari, sns, sumer la. Mkn tgh ari yg dah ptg..blah2..main dgn Adam. Tergerak ati mama nak cari semula wallet abah..Ohhh...magiknye mama jumpe wallet abah kat carseat Adam. Pdhal abah dah cari pun kat carseat tu.. & mama dapat Rm150! Syukur alhamdulillah.. (mcm iklan Hayyo)



*****

Sok nak g JPN kalu dpt refund RM100 tu..byk woooo...

Wednesday, July 1, 2009

Gift From Mamil Mama Gold Club

Dalam sebulan 2 lepas mama banyak register jadi ahli kelab yang berkaitan dgn baby. Tujuan utamanye hanye nak dptkan pempes & susu sample free..weeee...

& tak disangke2 hari Isnin hari tu dapat parcel dari Mamil Mama Gold Club. Seronoknye..mama ingatkan susu sample. Bukak envelope dapat selimut warne kuning. Cantik sgt..kalu dilipat2 bole jd bantal. Kainnye pun lembut..mmg sesuai untuk baby. Selain dari tu dapat magazine Nuture & You ~ vol1/2009. Belum baca lagi la plak..heehehe Susunye bile la plak nak dapat ek?

Yang lain mama dah register dgn mamy poko, huggies, enfa, biomil (mintak sample). Silap2 mkn 2-3 bulan baru la sampai sample. Gaya mcm nak dpt byk kan..sebab punye la lame..tapi rasenye kalu pempes tu ade la dlm 2-3 keping agaknye kan?

Gambar nnt la ek tayang..nnt akan ade entry khas marathon gambar2 yang belum ditayang..hehe Suke ati la kan nak tayang gambar ape..cheese cake mama ker..kue tiuw kungfu mama ker..haha :P
 

Muhammad Adam Afnan Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template