Wednesday, December 31, 2008

2009

This is the last entry for 2008. Bye bye 2008.

Adam, moga Adam sihat walafiat sentiasa.
Moga jadi anak yang soleh, taat pada Allah,
hormat abah, mama & orang yang lebih tua.
Moga jadi orang yang berguna.


Ingat selalu anakku sayang..
mama & abah sentiasa sayangkan Adam.


Sunday, December 28, 2008

Adam dah taknak pakai stokin la mama

Hari ini dah 1 minggu Adam xpakai stokin. Adam dah besar la..mane de org besar pakai stokin lam umah.hehe

Citernye gini, ade la sehari tu sebabkan mama rase aritu macam panas sangat so mama bukak la stokin Adam. Syiok la dia main sambil menggoyang2kan kaki cumel dia tu. So lepas mandikan petang tu pakaikan la balik stokin..yelah kan baru mandi, pastu dah nak malam so kengkunun taknak la dia sejuk. Malamnye dia merengek2..bagi nenen xmo..puas la pujuk tapi bising gak dia nangeh2..disebabkan mase Adam nangeh Adam pegang2 kaki, so mama pun tanggalkan la stokin Adam. Haaah..terus dia diam elok jer maen2 macam takde ape2 berlaku td..

Adam dah tido so mama pakaikan la semula stokin. Adam lena, so dia pun xsedarlah kan kaki dia dah kene sarung. Sekali dia merengek2 lebe kuang nak subuh, pujuk dengan nenen pun dia xmo, mama pun tanggalkan la balik stokin. Korang tau, lepas tu elok aje dia tido. Aduyai..mcm2 la perangai Adam Afnan ni..(dedolu makyong panggil Adam Asnan :-) )

Itu la alkisahnye..so sampai la skang Adam dah tak pakai stokin.

Tak lame lagi Adam dah nak 8 bulan. (bole cek kat bawah blog tu..hehe) So far Adam lum ade tande2 nak duduk, merangkak. Dari dia 5 bulan sampai skang mcm tu aje..hehe Tapi nampak gaye mcm nak berdiri plak skang..dah bole berpaut kat kusyen kat hall ni. Pastu dah pandai naik atas badan abah or mama kalu kami ni ngah baring. Amboi..kan main dia yer. Lagi satu kepandaian Adam Afnan skang ialah mengemas. Dia akan tarik sok kobar yang ade then sepah2kan. Dah puas ati, dia pun gi la port baru nak buat sepah.

Korang tau, kalu tengok TV, iklan Umobile, itik digi, drypers (yg bebudak tolak jamban tu) Adam cukup suke. Dia akan toleh ke arah TV tu, tengok sampai abes. Dah abes iklan, dia pun sambung balik kijer dia. Lagi satu kesukaan dia kalu orang yang jual tilam bawak lori tu. "tin tin tin tin tin..tiilam tilam ganti lama tukar baru" Adam akan berbunyi "huuuh" pastu dia gelak2.

Itu la kepandaian Adam skang.. :-)

(P/s: ampaian mama dah habeh..td kene tiup dek angin, abeh jatuh ke GF) :-(

Saturday, December 27, 2008

Serantin

Teka la Adam gi mane?

Haduyai..Adam Afnan..pd td kol 5.45am dia dah bangun. Yelah, mlmnye kol 9 dia dah lolap..so agaknye dah puas tido. So sementara Adam main, layan la blog si Azwana ni ha. Amboi amboi amboi..lezer sungguh si Azwana tu..wakakaka..

Sib baik, dlm kol 7am Adam tido balik & bangun kol 9.30 am. Pelik la Adam ni..taim tido dia xpenah ade yang standard taim..ikut dan dia aje nak lolap. Pagi pas Adam bangun tido, kami seme siap2 nak g PD. Kawan sekolah mama si Sarah tu kawen.

yey..dah siap..


Disebabkan mase nak gi umah Makcik Sarah ni lalu Muzium Tentera Darat, so Abah cakap sblm balik nnt kite singgah sane. Kalu nak masuk kene bayo takyah masuk la tp.hehe

Ramai gak ler owang kat muzium nie..mmg ade mcm2 benda dari zaman Kesultanan Melaka ade.


Ini jalan masuk ke terowong. Dalam terowong ni ade la patung2 komunis, jail, ntah..ape la lagi..nak cepat takut Adam yang kecik ni lemas plak dalam tu. Panjang gak terowong ni.

Yang kat sebelah Adam ni tepedo..woooo...bahayo tu!!!!


Ini moto askar. Model apo taktau la plak, lagipun xde plak ditulis model ape. Suke betul Adam dok kat moto tu. Bile diangkat nak dukung, dia nangeh.hehe




Habih jenjalan 1 muzium, kami pun balik. Takde nak singgah mane2..sbb macam dah penat.

Petang td mama buatkan Adam nasik lembek yang dicampo dengan isi ayam + keret. Hehehe..nak plak Adam makan. Mebe dia dah xnak makan bubo yang cair/lembek2..loya tekak dia bile disuapkan. Okay lah, sebabkan si Adam ni dah rase diri dia macam orang yang dah besar, so pas ni mama buat nasik lembek2 la yer..

mmmuaaah..cayang anak mama bucuk nie..

Friday, December 26, 2008

Adam ok?

Lately mama perasan bile Adam tukar pempes ade kaler mcm oren2 kat pempes tu. Risau gak la mama. Teringat mase Adam kat spital Tampin dulu pun penah jadi mcm ni. Tapi lepas air kencing Adam di test alhamdulillah Adam tak ape2.

So tadi pg Abah bawak Adam gi klinik Salak. Klinik yang bese Adam check up, tapi kali ni gi klinik pesakit luar. Sebab Dr pun xtau ape punca kencing Adam kaler gitu so Dr suh balik, tadah air kencing Adam. Bile dah dapat nnt bawak ke makmal klinik utk diuji.

Lepas sampai umah, mama cepat2 pasangkan benda tu kat "tuuuu" Adam. Gambar xde yer..nnt blog ni jd 68SX plak! Tak lame lepas tu tgk2 Adam dah pun kencing. So pas mkn tgh ari, pegi la balik ke klinik tu. Pastu orang makmal tu cakap air kencing Adam normal..takde ape2..mebe air kencingnye terlalu pekat.

Haaa..tu la Adam..mama bg Adam mkn Adam taknak. Air kosong pun taknak..td mama lenyekkan japanese sweet potato Adam xmo mkn..buatkan sos epal ijau pun xmkn. Tapi kalu mama or abah suap nasik dari pinggan yang mama or abah mkn, xboh ape2 mkn plak tu..hadoyai..nak mkn cam org bosa ko?

Sok Adam nak g PD..kawan mama yang name Sarah Bon nak kawen..bestnye..leh jenjln..yey yey

Thursday, December 25, 2008

25% done..

Arghhh..so penat la..

Oh..mama so glad la..sebab dah siap edit untuk bulan Disember 2008. Yehaaa..suke nye ati..

Gadjetnye pun ade dah..best2..
Wohohoho..sape plak yang nengok blog Adam ni? Tang US ade..Rusia ade..Canada..siapakah?
Jeng jeng jeng....

Wednesday, December 24, 2008

Under Construction..

Hi all..pengunjung setia blog Adam..
Untuk mase ni sampai mase yang tak diketahui bile nak siap, blog Adam ini akan diperkemaskan.
Harap uols sabar yer tunggu blog Adam berwajah baru..

Hope dalam 1 minggu bole siap..harap2nye la kan..

Sunday, December 21, 2008

Makan @ Kunang Kunang

Semalam Adam gi Gombak, umah atok. Sampai sane dalam kol 5 ptg. Bile sampai kak Balqis & Irfan lum sampai lagi so Adam main la sensorang, kenkadang gi skodeng pak uda lam bilik tu. Bile kak Balqis & Irfan datang, fuhhhh Adam main dengan riang gembira...macam nak buli kak Balqis pun ade gak.hehe

Malam tu kami semua ke storen Kunang-kunang yang dimaksudkan. Storen nie sebelah dengan Shell jalan MRR2. Senang sangat la kalu nak pegi sane.

Storen ni ade macam-macam makanan. Local food ade, western pun ade. Harge pun bole kire agak mahal la. Lifeband pun ade..tapi nyanyi takdo la sedap sangat pun sorenye..kih kih kih.

Kitorang seme makan kat sini sebab maksu Hana dah nak gi blaja kat Uitm Machang. Minggu depan nak daftar.

Perut dah kenyang, kami pun berangkat la nak balik. Time nak kuar dari storen ni mama pasan ae satu makcik baju ijau dukung baby. Baju baby tu same plak ngan baju Adam. Ade gak yang kompius, dorang kompius apsal lak makcik ni dukung Adam.hehe Boleh lak gelak-gelak kat sane, siap bertegur sape ngan makcik baju ijau tu. Korang pun mesti tak caye yang name baby tu pun Adam.hahahaha

After that, kami pun balik la umah. Sampai umah, pakngah ade...ngah surf tenet. Adam lak, main sekejap pastu tido sampai pagi. Pastu terpaksa diangkut gak ke paso pagi tadi.

(gambo sekejap lai la upload)

Wednesday, December 17, 2008

Template yang payah nak cari..

Skang dah pukul 11 am. Adam dah tido semula lepas main2 kire2 2 1/2 jam yg lalu.

Mama Adam masih mencaari-cari template yang cantik & sesuai untuk blog Adam.

Semalam dah jumpe tp xsangke la plak same ngan cik ina nye blog...hadoiii.. Payah gak

nak carik..sebab nak cari yang 3 column template + background gelap (mcm itam ler

sesuwei) sebab tulisan2 yang dah sedia ade banyak kaler2 yang striking..

Tunggu la yer..masih mencari2..pening..dgn semua gadjet2 dah ilang..hadoooooooiii

Tuesday, December 16, 2008

Skin baru

Haaa..padan la muke mama Adam ni. Gatal sgt nak tukar template..kengkunun nak cari yang 3 column nye template..dah jumpa..ok tak?

Masalah besarnye skang, abis bende2 yang kat belah kanan nie ilang..ape ek?? Semalam baru jer wat ala2 traffic tu, rini wat shout box, kemarin2 ade lagu bear, pocoyo..alahai..sedeynye..

Adam nak eleh ebek?

Muke owang yang penat..toknek pun nak potong gak rambut Adam

Adam yang ngantuk

group marhaban

melapah..18sg..jgn ade yang pengsan..

ujang..jgn kompius lak..

kenangan bersama loceng..

Hai..seperti yang sumer dah tau, Adam ade event besar hujung minggu aritu..aqiqah Adam. Hari Jumaat dah sampai kampung mama. Sibuk sumer orang yang ade kat sane...banyak kijer betul.

Hari Ahad tu dalam kol 7.30am tok imam kg dah semelih kambing yang nak dibuat aqiqah tu. Name kambing tu loceng & ujang. Kambing nie memang ensem. Kol 10 am orang marhaban dah siap2kan P.A sistem dan berkumandanglah lagu marhabannye. Kadang-kadang ade gak ler bunyi2 sumbang..yang tershashul nye lagi..(padahal leh kate tiap2 minggu ade jemputan marhaban..)..yang giler mikroponnye..(kalu sore sedap xpe la gak..hehe)

Mase selawat tu mama sempat babywearing Adam dengan RS. Memang bergune RS tu, takde la lenguh tangan mama nak dukung Adam. Adam direnjis renjis ala-ala serantin, pastu ade la yang dapat kerat rambut Adam, ade yang xnak sebab nengok rambut Adam sikit sgt, ade yang tak berani, ade yang ngeri nengok guntingnye besar gabak, ade yang nak potong tapi Adam asik geleng-geleng pale so tak dapat la potong. Pastu ade yang bagi duit. Alhamdulillah banyak gak duit Adam dapat (takleh lanje makyang, nak simpan lam bank nuri..bukan dak nuee hokey..hehe)

Ramai yang datang, kebanyakannye tetamu nenda & atokdedi Adam. Kawan mama dengan abah? Huh sorang pun xmuncul! (Apara kawan!!) Lain-lain yang datang nenek, makngah n famili, maksu hana, nanny, chu, noyang, atok jb, uncle nasir,uncle faisal n the kids & uncle fairus & the powerpuff girls.

Apa menu kenduri? Kalu cakap memang air liur owang yang tak datang akan merembes sebab menu memang sedap. Lembu gulai lemak cili api, kambing masak kari, gulai rebung + udang, gulai tempoyak pucuk ubi + petai, acar kampung. Lain-lain ade pulut kuning, pelbagai jenis kek & buah oren yang manis.

Hmmm..pas abes kenduri penat plak mengemas. Ade yang sampai sakit2 tangan, sibuk tunjuk muscle yang tak berape nak jadi, ade yang kene geget kegawai (kenal x?). Macam2. Ari senin masih lagi mengemas & sampai petang tokei kemah lum lagi amik kemah dia. Adam plak dalam 4.30petang g PD sebab nanny, chu, noyang, atok jb, uncle nasir ade kat sane bercuti. Singgah sekejap. Dalam kol 9.30pm Adam dah sampai umah. Penat..tapi Adam tetap tido after 12..hadoiiii..

~~~~ *** ~~~~ *** ~~~~ ***** ~~~~ *** ~~~~ *** ~~~~

AQIQAH

Aqiqah adalah sunnat mua'kad yang sangat dianjurkan di dalam Islam. Aqiqah bermaksud menyembelih kambing buat anak yang baru lahir afdhalnya pada hari ketujuh kelahirannya atau selewat-lewatnya sebelum anak itu baligh. Aqiqah adalah seekor kambing untuk anak perempuan dan dua ekor kambing untuk anak laki-laki. Hadis yang mengatakan tentang Aqiqah ini ialah : Imam Bukhari meriwayatkan dari Salman bin Amar Adh-Dhabi bahawa Rasulullah s.a.w pernah bersabda :


"Sesungguhnya anak itu diaqiqahi, tumpahkanlah darah baginya dan jauhkan penyakit daripadanya dengan mencukurnya".

Rasulullah s.a.w menganjurkan supaya anak laki-laki diaqiqah dua ekor kambing dan anak perempuanseekor kambing sahaja. Kebiasaannya, binatang yang telah diaqiqah itu dibuat jamuan untuk juadah ahli keluarga, jiran tetangga dan saudara mara terdekat. Diantara syarat-syarat Aqiqah adalah seperti di bawah :

  1. Daging kambing Aqiqah akan dipotong mengikut sendinya dengan tidak memecahkan tulangnya sesuai dengan tujuan Aqiqah sebagai Fida (mempertalikan ikatan anak dengan Allah s.w.t).
  2. Sewaktu Aqiqah dijalankan daging kambing Aqiqah akan disembelih sambil menyebut nama anak yang dilahirkan.

sumber:
http://www.perjalanansuci.com/Informasi/Aqiqah.htm


Friday, December 12, 2008

Aidiladha 1429h

Adam nak mandi..tapi sejukkk
Adam bergambar dengan abah & mama

Ini la makyong Adam..cantik kan dia?

Pakngah Adib nak kacau Adam..huhu

Baju biru maksu, ceklet makcik, makyong kat ibu dia wan, pakngah Adib wat2 tido kat ayah dia a.k.a tok ayah Adam

Ini adalah raye haji Adam yang pertama. Tahun lepas pun celebrate gak tp mase tu lam peyut mama.

Hari Sabtu maghrib dah sampai umah nenda. Esoknye plak nenda sibuk wat lemang ngan rendang. Malam gi umah toknek..macam tahun2 sudah.

Senin raye dalam ujan. Ujan aje sepanjang hari. Tengahari plak gi umah atok kat gombak plak. Abah cakap jalan tak jem..lengang aje jalan..ujan plak tu..best aje Adam tido lam carseat. 2 jam sampai lah umah atok.

Nenek wat kuah kacang, ade rendang ayam, nasi impit. Sedap kuah kacang nenek wat. Malam dalam kol 9.30 kami sekorga balik la Sepang. Sejukkkk..ujan..

Petang ni Adam nak balik kampung sebab hari Ahad nenda nak wat aqiqah Adam. Makcik2 sekalian, tunggu Adam hokey..daaaa

Saturday, December 6, 2008

Adam Mouse? Mickey Mouse?


Kucen kucen di dapo
Diam diam merayap
Nampak seekor tikus
Hap! Lalu ditangkap

Alahai miki maus nie..nak mamam cheese yer..

Oklah yer..cukup setakat untuk hari ni..
Kalu letak banyak banyak nanti uols borink plak..

Daaa..

Selamat Hari Raya Aidil Adha
Maaf Zahir Batin

Ulat Gendon?


Reli tak tgk gambar yang ni?
Tak kan? Cumil jer kan..rase nak peluk-peluk aje..
Best la kostum nie..berbaloi g studio baru bukak nie..

Tapi badan ulat nie berat sket..dia pun mcm dah moody aje mase
amik gambar nie.

Cian dia kene buli..hehe

Ade lagi..tungguuuu..

Koala la pulak


Selamat pagi everybody..dah mandi lum?

Seperti yang dijanjikan, gambar Adam pakai kostum lagi. Kali ni pakai sut koala pulak. Amacam..bole jadi cover majalah pa & ma tak?

Tunggu yer..akan datang lagi gambar..

Friday, December 5, 2008

Kalendar Jan 2009


Hai all.. Adam ade kalendar wallpaper (bukan wall-e) Jan 2009. Boleh amik dari sini.. Tak perlu bayar pe-pe pun..free aje..

Yang ni ok tak?


Huarhuarhuar..

Yang nie pun masuk pakej tu gak?

Cumil tak Adam? Pandai kan dia bergaya..

heheheh

Flower Boy???


Hai sumer pengunjung setia blog Adam..Sehat ker?

Nie nak citer..Adam gi studio gambo yg baru bukak kat kota warisan nie..(hahaha gelak jahat) Sebab ade buat promosi pembukaan kedai baru. Ade pakej tuk baby cam Adam. Tapi sebab tak cukup bajet Abah kate wat softcopy aje..nanti-nanti kite leh cuci sendiri.

Ok tak kostium nie Adam pakai? Ade banyak lagi..nanti bile senang-senang leh update lagi.

(P/S : Sape nak subscribe wallpaper kalendar 2009 gambo Adam pakai kostium mcm ni? Cepat-cepat, memang terhangat dipasaran.
Free for a year)

Wednesday, December 3, 2008

7 bulan..

Hari ni 3 Disember 2008 genap Adam 7 bulan pukul 6.17 pg td.

Besday boy bgn kul 8.45pg dengan mate sepetnye. Comelnye anak mama bushyuk ni. Mesti semorang nak tau kan ape dah kepandaian Adam 7 bulan nie.

Hrmmm..banyak..antaranye menonggeng dan enjut2, pastu kadang-kadang mcm nak duduk pun ye gak, dah mengensot ke depan, dan paling best dah pandai sepah barang. Mane baju dia yang dalam bakul tu cube dicapai pastu buat sepah.

Lagi 11 hari Adam nak kenduri aqiqah kat kampung mama. Nenda teruja sangat, selain 2 ekor kambing, dengar-dengarnye nak sembelih lembu sekor. Haaaa..kawan-kawan mama & abah Adam, kalu bace nie jemput2 la datang yer..kite makan haiwan2.

Ring sling Adam tu amat bergune. Kalu nak tidokan dia senang sket la tapi bile dan lelap, nak letak kat tilam dia tetap akan terjage so kena la bagi nenen sampai betul-betul lena.

Oklah yer..mama Adam nak masak bubur Adam. Bubur nasik + ikan merah + keret + daun sup. Jom makan-makan

Monday, December 1, 2008

Pak Ngah Mauri

Adam & the kambingInilah pak ngah..
dengan abah.. :-)

Hari Sabtu Adam balik kg. Maghrib baru smpai sebab abah & mama banyak tempat persinggahan. Gi Tesco la, gi Seremban Parade. Cari pampers Adam. Tapi tak berkenan walaupun Huggies biru tengah murah. Nampak cutting kecik, saiz M macam saiz S. Mane la Adam muat nak pakai. Stick to maman la gayenye.

Kat kg, pak ngah bagi Adam hadiah. Kambing New Zealand. Siap ade bunyi lagi. Tengok kat tag name dia Derek. Ade plak yang cadangkan bg name Onn?huh Adam suke tanduk kambing tu..sungguh lazat untuk di isap2.haha Tenkiu pakngah. Nanti beli la lagi yer.heee

Petang Adam balik umah. Waaaahh..sungguh boring sebab umah Adam tak ramai orang. :-(
 

Muhammad Adam Afnan Copyright © 2009 Cookiez is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template